Vluchtelingen

‘Merkel stond op punt grenzen te sluiten’

Eén week nadat bondskanselier Merkel in september 2015 had besloten om de grote stroom vluchtelingen die op weg naar Duitsland was toe te laten, stond ze alweer op het punt om de grenzen te sluiten. Dat blijkt uit een reconstructie in de krant Welt am Sonntag.

Alle voorbereidingen waren getroffen: de politieke top in Berlijn was het erover eens dat de toestroom via de zogeheten Balkanroute zó groot was, dat grenzen dicht moesten. Extra politie was al met bussen en helikopters naar de grens gebracht.

Maar na koortsachtig telefonisch overleg op 12 september tussen Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, werd de grens toch níét gesloten. De reden was dat ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken niet de juridische houdbaarheid konden garanderen van een besluit om mensen die asiel zouden aanvragen aan de grens tegen te houden en terug te sturen. Ook vreesde men dat pijnlijke beelden de wereld rond zouden gaan van Duitse militairen die vluchtelingen zo nodig hardhandig de toegang zouden weigeren.

Daarmee werd een besluit genegeerd dat Merkel had genomen in overleg met de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, de vicekanselier (tevens SPD-voorzitter), de voorzitter van de CSU en de Kanzleramtminister. Op aandringen van de deelstaten zouden er grenscontroles komen en zou het treinverkeer met Oostenrijk voor twintig uur worden stilgelegd. Het kwam er niet van. pas maanden later nam het aantal asielzoekers af.