Talkshowgasten: 12 procent gekleurd, vrouwen blijven achter

In talkshows zijn mensen met een migratieachtegrond niet ondervertegenwoordigd, blijkt uit een peiling.

Radio-dj Fernando Halman en tafeldame Nynke de Jong in 'De wereld draait door'.
Radio-dj Fernando Halman en tafeldame Nynke de Jong in 'De wereld draait door'.

Twaalf procent van de talkshowgasten heeft een migratieachtergrond, wat overeenkomt met het bevolkingspercentage. De groep is dus niet ondervertegenwoordigd, zoals vaak wordt gedacht. Vrouwelijke gasten daarentegen zijn wel ondervertegenwoordigd: 30 procent.

Dat blijkt uit een ‘verkennend onderzoek’ dat marktonderzoeker Motivaction hield voor Het Grote Gala van de Media, dat maandagavond wordt gehouden in de Amsterdamse schouwburg. Motivaction onderzocht De wereld draait door (DWDD), Pauw, Jinek, RTL Late Night en Nieuwsuur. De laatste is geen talkshow maar een actualiteitenrubriek. Hier werden alleen de gasten geteld, niet de geïnterviewden in de reportages.

Motivaction mat niet een heel jaar of seizoen, maar nam een ‘steekproef’ van 41 dagen in 2016, met uitsluiting van de vakantiemaanden. De onderzoekers, 28 studenten van journalistieke opleidingen, bekeken 164 uitzendingen, met 936 gasten. De meest voorkomende gasten waren cabaretier Marc-Marie Huijbregts (eigenlijk geen gast, maar een vaste ‘tafelheer’ in DWDD) en D66-leider Alexander Pechtold. Uit de telling bleek verder dat ouderen en jongeren zijn ondervertegenwoordigd.

Bij de publieke omroep leeft al langer de wens om televisie een betere afspiegeling van de Nederlandse samenleving te laten zijn. Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, doelde hiermee aanvankelijk op minderheden en vrouwen, maar breidde dat later uit naar alle Nederlanders die zich niet gehoord voelen op tv. Uit eerdere cijfers van de NPO bleek dat tien procent van de mensen op tv een migratieachtergrond had; 35 procent was vrouwelijk.