Ten minste 30 doden bij gevechten in Oost-Birma

Zij kwamen om bij gevechten tussen rebellen en het leger in de deelstaat Shan.

Een truck in Laukkai op archiefbeeld.
Een truck in Laukkai op archiefbeeld. Foto Lynn Bo Bo

Bij gevechten in de Birmese deelstaat Shan, in het noordoosten van het land, zijn maandag ten minste dertig doden gevallen. Rebellen vielen in de vroege morgen de stad Laukkai binnen en bestormden onder meer een politiebureau en stichtten brand in verschillende hotels, meldt persbureau AFP. Daarbij vielen ook vijf burgerdoden.

In de uren die volgden gingen de gevechten door tussen de rebellengroepering MNDAA en het regeringsleger van Myanmar. Het is niet duidelijk of het schieten inmiddels gestopt is. De MNDAA stelt in een verklaring de aanval te hebben uitgevoerd uit “zelfverdediging tegen een vijandelijke groep”.

In het oosten van het land vinden geregeld gevechten plaats tussen het leger en de strijdkrachten van verschillende etnische minderheden. In de deelstaat Shan wonen voornamelijk Kokang, een mandarijn sprekende etnisch-Chinese minderheid in Birma.

De Kokang splitsten zich in 1989 af van de Birmese communistische partij. Ze besturen een autonome regio binnen het land in de grensstreek met China. De MDNAA verloor de afgelopen jaren de controle over de regio, en probeert die nu terug te winnen. De regering van Aung San Suu Kyi wil het conflict graag beëindigen, maar de MNDAA heeft nog altijd niet toegezegd bij vredesbesprekingen aan te schuiven.

Hier ligt Laukkai: