Syrische Koerden sluiten laatste weg naar Raqqa af

Daarmee heeft IS een belangrijke aanvoerroute naar zijn hoofdstad verloren.

SDF-strijders in gevecht bij Raqqa.
SDF-strijders in gevecht bij Raqqa. Screenshot SDF

Troepen van de door de Verenigde Staten gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben maandag de laatste grote weg afgesloten naar Raqqa. Dat meldt persbureau AP. De SDF, die voornamelijk bestaan uit Koerdische rebellen, zetten daarmee een belangrijke stap in de omsingeling van de hoofdstad van Islamitische Staat (IS).

De weg die de SDF-troepen maandag veroverden, loopt tussen Raqqa en de oostelijke stad Deir ez-Zor. Die plaats is ook deels in handen van de radicaal islamitische terreurbeweging. IS heeft dus een belangrijke bevoorradingsroute richting zijn hoofdstad verloren.

Belegering

Het is nog te vroeg om te beginnen aan een belegering van Raqqa, zei een woordvoerder van de SDF tegen AP. IS heeft ten zuiden en ten westen van de stad nog gebied in handen. Bovendien kunnen de extremisten nog gebruik maken van kleinere wegen en paden door de woestijn, als zij Raqqa willen verlaten.

De ligging van Raqqa in Noord-Syrië. De tekst gaat verder onder het kaartje.

Gesteund door de Amerikanen begonnen de SDF in november hun opmars richting Raqqa. De vraag of zij wel de juiste partij zijn om de stad te bevrijden en daarna te pacificeren, is een van de lastigste kwesties in het Syrische conflict. Turkije vindt in elk geval van niet. De Koerdische YPG-militie vormt een belangrijk deel van de SDF. Turkije ziet de YPG als een terreurgroep met nauwe banden met staatsvijand de PKK.

Lees ook: Wie herovert Raqqa en wie houdt het straks in handen?

Ankara dringt er daarom bij NAVO-bondgenoot Amerika op aan de banden met de SDF te verbreken. Het lijkt Turkije verstandiger als de VS hun steun niet geven aan de SDF, maar aan een aanval op Raqqa door Turkse militairen en aan Turkije gelieerde Syrische rebellen. De vorige Amerikaanse president Barack Obama had echter niet genoeg vertrouwen in de Turkse strijdkrachten. Daarom bleven de VS achter de Koerdische SDF staan, die nu dus de partij lijken die Raqqa gaat innemen.

Mosul

Ook in de Iraakse stad Mosul leed IS maandag weer een nederlaag. Het regeringsleger veroverde een belangrijke brug in de laatste grote Iraakse stad die het zelfuitgeroepen kalifaat in handen heeft. IS controleert alleen het westen van de stad nog, nadat Iraakse militairen in januari het oostelijke deel al veroverden.

In 2014 riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in Mosul het kalifaat uit. Raqqa werd de hoofdstad van de islamitische heilstaat. Al snel doken verhalen op over de erbarmelijke leefomstandigheden die onder IS-heerschappij in de stad heersten. Verschillende inwoners maakten heimelijk filmopnames op straat.

Lees ook: Naar Raqqa neem je gewoon de bus