Spider-Man in Rotterdam

Strip- en filmbeurs Comic Con vond afgelopen weekend plaats in Ahoy. De slechteriken waren ook populair. ‘Make Gotham great again!’

Een bezoeker van Comic Con in Rotterdam loopt rond als stripfiguur Harley Quinn.
Een bezoeker van Comic Con in Rotterdam loopt rond als stripfiguur Harley Quinn. JERRY LAMPEN/ANP

Zelfs op Comic Con ontkom je niet aan de wereldpolitiek. Eigenlijk gaan bezoekers naar deze strip- en filmbeurs om te ontsnappen aan de werkelijkheid, verkleed als hun favoriete superheld of slechterik. Maar in Rotterdam staat The Pinguin, een vijand van Batman, op het Comic Con-podium om zich verkiesbaar te stellen als president. Pinguin heeft duidelijk gekeken naar de echte president van de VS. „Make Gotham great again!”, schreeuwt hij, verwijzend naar de fictieve stad uit de Batman-verhalen. Hier geen America first, maar villains first. En de journalisten van de Gotham Gazette? Die moeten we niet geloven. „Fake news!”

Comic Con streek afgelopen weekend voor het eerst neer in Rotterdam. De beurs voor strip, films en series is vooral bekend van de editie in San Diego. Daar promoten grote Hollywoodsterren hun nieuwe blockbusters. Maar sinds striphelden door het succes van Marvelfilms als The Avengers zijn doorgedrongen tot het grote publiek, vindt de beurs op steeds meer plekken plaats, eerder ook in Amsterdam. Een groot deel van de bezoekers doet aan cosplay: je verkleden als je favoriete personage. Daar komt meer bij kijken dan een bezoekje aan een feestwinkel: veel outfits worden thuis gemaakt en de beste cosplayers gaan helemaal op in hun rol.

Lees ook: Zij maken hun eigen Star Trek

Verreweg het populairste personage op de vloer is Harley Quinn, de verknipte vriendin van slechterik The Joker, de bekendste vijand van Batman. Quinn is sinds de jaren negentig al een favoriet onder cosplayers, maar na haar verschijning in Suicide Squad (2016) is haar populariteit volgens de 17-jarige bezoekster Cheyenne „geëxplodeerd”. Die film werd verder afgekraakt, maar Harley, onvergetelijk vertolkt door de Australische actrice Margot Robbie, heeft een snaar geraakt.

Waren comics vroeger vooral iets voor jongens, in Rotterdam lopen ongeveer net zoveel vrouwen. En vooral de vrouwen zijn verkleed. Cheyenne, uitgedost als Harley, torst een grote hamer met zich mee. Ze is samen met vrienden Johnny (17) en Amar (18), ook in kostuums. Cheyenne: „Ik moet vaak op de foto, de jongens minder.”

Er zijn ook (minder bekende) acteurs uit onder meer Game of Thrones, Doctor Who en Star Wars aanwezig. Achterin de zaal kun je tegen betaling met ze op de foto. Lange rijen staan er niet, bezoekers hebben vooral lol met elkaar. Prinses Anna uit Frozen praat met een Ghostbuster, een Stormtrooper uit Star Wars staat naast een zombie-cowboy op skeelers.

ANP/JERRY LAMPEN

Er is veel merchandise te koop en er zijn panels met titels als ‘Hoe overleef ik een zombie apocalypse?’ De opzet is vrij bescheiden in Rotterdam. Volgens de organisatie zijn er op zaterdag zo’n 10.000 bezoekers en in het hele weekend 15.000. Er heerst een gemoedelijke sfeer en het publiek is divers. Iedereen is hier welkom. Mieneke Boots van de informatiebalie ziet dat ook: „Het gaat hier om inclusiviteit, het is geen bedreigende omgeving.”

Er kwamen dit weekend ook nieuwe fans bij. Boots verkocht een kaartje aan een vrouw die nog nooit van Comic Con had gehoord. Ze was gevlucht uit een andere zaal, van hengelsportbeurs Visma. Ze trok het daar niet en kocht blind een kaartje voor de Con. Daar kon ze op de foto met Spider-Man, terwijl haar man vishengels uitzocht.