Skiën

Hirscher wint drie wereldbekers in één weekend

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher Foto AFP

Skiër Marcel Hirscher schreef dit weekeinde in Kranjska Gora opnieuw historie. Zaterdag verzekerde hij zich al van de eindzege in de algemene wereldbeker en het klassement op de reuzenslalom. Zondag was de vierde plaats op de slalom voldoende om ook de kristallen trofee op de technische discipline in de wacht te slepen. De Oostenrijker met een Nederlandse moeder is over twee weken bij de wereldbekerfinale in Aspen door niemand meer te achterhalen.

Zaterdag won Hirscher in het Sloveense ski-oord de reuzenslalom en werd hij met het binnenhalen van de zesde algemene wereldbeker recordhouder. Hirscher kent bij de vrouwen nog wel zijn gelijke in zijn landgenote Annemarie Moser-Pröll, die ook zes keer de wereldbeker overall won. Bij de mannen liet hij de Luxemburger Marc Girardelli definitief achter zich. „Het is onvoorstelbaar”, zei Hirscher, „alles verliep perfect.”

Zaterdag behaalde de 28-jarige Oostenrijker de eindzege in het wereldbekerklassement op de reuzenslalom. Een dag later volgde bokaal nummer veertien na de door zijn landgenoot Michael Matt gewonnen slalom.

Lof was er van tal van prominenten zoals de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen, die hem een „uitzonderlijk sporter” noemde. Oud-Formule 1-coureur Niki Lauda: „Dat kan gewoonweg niet beter.” (ANP)