Politiek Panel: Krol (50Plus) profiteert meest van Carrédebat

Politiek Panel Onze insiders vinden dat Henk Krol (50Plus) in het debat een comeback maakte. Jesse Klaver nam de twijfel weg over wie de leider is op links.

Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Henk Krol (50Plus) zondagavond tijdens het Carrédebat in Amsterdam.
Alexander Pechtold (D66), Mark Rutte (VVD) en Henk Krol (50Plus) zondagavond tijdens het Carrédebat in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Een onverwachte comeback voor 50Plus-leider Henk Krol in het Carrédebat zondagavond. Vrijdag had het Politiek Panel hem nog afgeschreven. Hij zou zich niet meer kunnen herstellen van de afgelopen desastreuze weken, waarin de partij door verwarring over het AOW-standpunt flink terugzakte in de peilingen.

Zondag presteerde Krol ineens boven verwachting goed in het debat op RTL4. Hij profiteerde daardoor, in vergelijking met de andere lijsttrekkers, het meeste van dit debat, vindt ruim 38 procent van onze insiders.

“Henk Krol is weer terug in race”, zegt een oud-D66-strateeg. “Hij heeft zijn AOW-boodschap kunnen verkondigen en wist soms ook nog de lachers op zijn hand te krijgen.” Veel insiders zagen een ontspannen, zelfverzekerde en charmante Krol. Bovendien was hij de eerste lijsttrekker die de felle interviewer Diana Matroos van een stevig weerwoord voorzag. Een oud-PvdA-bewindspersoon: “Dat beeld is sterker dan de leugentjes die hij rond blijft strooien.”

Rutte: geen fouten en geen echte uitdager

Na Krol hebben de VVD-lijsttrekker Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma het meest profijt bij het Carrédebat, denkt ons panel (allebei 17 procent). Rutte maakte in zijn eerste tv-debat deze campagne geen fouten en – nog belangrijker – er is niet één duidelijke uitdager voor de premier naar voren gekomen, zeggen veel insiders. Een oud-PvdA-strateeg: “In een land waar acht kaboutertjes de baas willen zijn en geen enkel kaboutertje kan zeggen waarom, wint het kaboutertje dat al de baas is.”

Rutte had een extra voordeel, volgens een andere oud-PvdA-strateeg: hij werd als laatste één-op-één geïnterviewd. “Daar stond de premier die de boel mocht afsluiten. Veel beter had het voor hem niet kunnen lopen.”

CDA-lijsttrekker Buma werd veel aangevallen. Dat was gunstig voor hem, zegt een oud-D66-politicus. “Het versterkt zijn positie als partij die er (weer) toe doet.” Een SP’er: “Hij was al aan een opmars bezig. In het debat heeft hij zich opnieuw geprofileerd als de conservatieve leider op rechts.” Een oud-PvdA-bewindspersoon ziet hem zelfs als grootste uitdager van de premier: “Hij zou wel eens in een tweestrijd met Mark Rutte terecht kunnen komen.”

Klaver nu ‘definitief’ leider op links

Van de linkse partijen profiteerde Jesse Klaver (GroenLinks) het meeste van het debat: 15 procent kiest voor hem, niemand kiest voor PvdA-leider Lodewijk Asscher. “Klaver heeft door zijn goede optreden de twijfel over wie de leider op links is, definitief weggenomen”, zegt een oud-PvdA-strateeg. Voor Asscher ziet het panel het somber in. Hij had een opmerkelijk moment in het debat nodig om op te vallen, maar dat kwam er niet. Een oud-VVD-strateeg: “Asscher heeft niet het verschil kunnen maken. Hij heeft daarmee zijn laatste kans verspeeld.”