‘Ouders Tristan van der V. moeten worden gehoord’

Dat heeft de Haagse rechtbank op maandag besloten.

Foto Koen van Weel/ANP

De ouders van Tristan van der V., de dader van de schietpartij in Alphen aan de Rijn die in 2011 aan zes mensen het leven kostte, moeten worden gehoord. Dat heeft de Haagse rechtbank vandaag besloten. De zaak die door getuigen van de schietpartij tegen hen is aangespannen, werd op maandag vanwege hun afwezigheid onderbroken.

Dertien eisers stellen de ouders van Tristan van der V. voor de schietpartij aansprakelijk. Zij zouden meer hebben moeten doen met de signalen dat hun zoon een gevaar vormde voor zijn omgeving. Als zij naar de politie waren gestapt, dan was de wapenvergunning van Tristan waarschijnlijk ingetrokken, stellen zij, en de schietpartij nooit gebeurd.

‘Niet uit op confrontatie, wel gerechtigheid’

De ouders Van der V. waren vandaag in de rechtszaal in Den Haag niet aanwezig. “Dat zou een enorme emotionele wissel trekken”, verklaarde hun advocaat Peter Knijp. Daarnaast hebben zij al eerder uitgebreide verklaringen afgelegd.

Advocaat Lionel Lalji stelde namens de eisers dat de ouders wel degelijk moeten worden gehoord. “Wij zijn niet uit op een confrontatie, wel op gerechtigheid.” Volgens hem kan een advocaat moeilijk namens hen vragen beantwoorden over gebeurtenissen van vijf jaar geleden. Volgens advocaat Knijp zijn de ouders van Tristan van der V. bereid te komen nu de rechter daarom heeft verzocht.

De 24-jarige Tristan van der V. schoot op 9 april 2011 zes mensen dood in het Alphense winkelcentrum Ridderhof. Hij verwondde zeventien anderen alvorens zichzelf van het leven te beroven. Eén van de dertien eisers werd door Van der V. in zijn buik geschoten, de rest was slechts getuige. Zij eisen een schadevergoeding, ook van verzekeraar Nationale Nederlanden. De hoogte daarvan is nog niet vastgesteld.