Opel komt definitief in Franse handen

PSA Groep, moederbedrijf van autofabrikant Peugeot Citroën, heeft een akkoord bereikt over de overname van het Duitse Opel en Britse Vauxhall. Het Franse concern betaalt General Motors, de Amerikaanse eigenaar van de wagenbouwers, daarvoor 2,3 miljard dollar (bijna 2,2 miljard euro), zo meldt PSA in een persbericht. Door de deal ontstaat het tweede grootste autoconcern van Europa, na Volkswagen.

PSA neemt de hele Europese autotak van General Motors over. Door de samenvoeging ontstaat een bedrijf met een productiecapaciteit van vijf miljoen auto’s per jaar. Ook krijgt het concern er twaalf productielocaties bij waar ongeveer 40.000 mensen werken.

Het is nog niet bekend wat de samenvoeging voor de werkgelegenheid betekent, maar volgens PSA-topman Carlos Tavares houden de Fransen vast aan bestaande afspraken met GM. Wel hoopt het bedrijf binnen tien jaar een kostenbesparing van 1,7 miljard euro te realiseren. Anderhalve week geleden liet Tavares, bij de presentatie van de jaarcijfers van PSA, weten een stevige sanering te willen doorvoeren bij Opel. Dit bedrijf heeft hulp nodig.”

De overname moet nog worden goedgekeurd door verschillende mededingingsinstanties. Die moeten onderzoeken of er na samenvoeging van de onderdelen niet een te machtig autoconcern ontstaat. Naar verwachting kan de deal voor het eind van het jaar worden afgerond.

Het samengaan van Peugeot-Citroën en Opel is de tweede grote autofusie in de afgelopen jaren. In 2015 gingen Fiat en Chrysler samen. Enkele jaren geleden werd Peugeot nog gered door de Franse overheid. (NRC)

Overname Opel pagina S10