Recensie

Recensie Muziek

Oost-west ontmoeting tijdens Turkse stedentrip

De muziek van Turkse componist Fazil Say is een voortdurende ontmoeting tussen Oost en West. In zijn nieuwe werk 4 Cities duwt hij de klassieke cello van Nicolas Altstaedt in de rol van allerlei Turkse folklore-instrumenten. Alsof Say wil zeggen: we denken wel dat de persoonlijkheid van een cello – of een mens – vastligt, maar niets is minder waar, er zit nog genoeg rek in een fenomeen als identiteit. Cellist Nicolas Altstaedt proeft de ritmes en melodieën, maar ook en vooral de kleuren die in de muziek van Say naar voren komen. Zoals de titel al suggereert is Four Cities een reis, een tocht langs vier Turkse steden, met elk een uitgesproken eigen karakter. Say en Altstaedt zetten het nieuwe werk af tegen de traditie in de vorm van Debussy, Janacek en Sjotstakovitsj. En ook daarin bewijzen beide musici dat Oost en West geen gescheiden werelden hoeven te blijven.