Oekraïne: Rusland steunt terrorisme en discrimineert op de Krim

Op dag één van Oekraïne vs. Rusland bij het ICJ in Den Haag las Oekraïne zijn aanklachten voor. Dinsdag is Rusland aan de beurt.

De Oekraiense staatssecretaris Olena Zerkal in het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag.
De Oekraiense staatssecretaris Olena Zerkal in het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. Foto Bas Czerwinski/ANP

Op de eerste dag van de driedaagse hoorzitting in de zaak Oekraïne versus Rusland bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in het Haagse Vredespaleis, zijn de aanklachten van Oekraine tegen Rusland voorgelezen. Oekraïne beschuldigt Rusland van steun aan terroristen en discriminatie van etnische minderheden op de geannexeerde Krim. Dinsdag komt Rusland aan het woord.

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan de Krim-Tataren, de oorspronkelijke bevolking van de Krim, sinds de annexatie van het schiereiland systematisch te discrimineren. Sinds de annexatie zijn er vele getuigenissen van verdwijningen en arrestaties van de Krim-Tataarse burgers en oppositieleden, van wie een groot deel vluchtte naar andere delen van Oekraïne.

Daarnaast stelt Oekraïne maandag, bij monde van Olena Zerkal, dat Rusland zich schuldig maakt aan het steunen van terreur, door geld, goederen en wapens te leveren aan de separatisten in de zelfverklaarde volksrepublieken in Loehansk en Donetsk.

Twitter avatar Hromadske Hromadske Int. “Russian govt directly supports terrorist groups killing Ukrainian civilians”- Marney Cheek at #ICJ https://t.co/4FKgBGNrU8

Verder beschuldigt Oekraïne Rusland van het schenden van mensenrechten door middel van militair geweld tegen burgers in Oost-Oekraïense steden als Marioepol en Kramatorsk, en van intimidatie, politieke corruptie en andere gewelddaden.

Lees ook: Maakt Oekraïne kans met rechtszaak tegen Rusland?

“Het Russische regime legt het zwijgen op aan hen die zij onwelgevallig is”, zei Zerkal maandagochtend in het Hof. Volgens Zerkal probeerde Rusland de Oekraïense toenadering tot de EU tegen probeerde te houden en chanteerde met olie- en gasleveranties.

“Ik ben viceminister van Buitenlandse Zaken en heb vele keren onderhandeld met Rusland. Maar vandaag ben ik hier als agent van Oekraïne en wil ik me bezighouden met recht en niet met politiek. Keer op keer veegde Rusland de Oekraïense bezwaren van tafel, en hield vol dat er sprake was van een dispuut. Nu is het tijd om te zeggen: genoeg is genoeg.”

“De waarheid is sterker dan wapens”, twitterde de Oekraïense president Porosjenko vanuit Kiev over de zaak, die hij historisch noemde.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Історична мить: з 6 березня Україна представлятиме докази
злочинів Росії в Міжнародному суді ООН у Гаазі. Правда с… https://t.co/FxX95eye31

Eerder zei hij: “Er is maar een tijdstip en een plaats om op te staan tegen het Russische revanchisme. Die tijd is nu. En de plaats is Oekraïne.”

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Є тільки один час і одне місце для того, щоб протистояти російському реваншизму. Час - “зараз”. Місце - “Україна” https://t.co/tTGOqv78ic