‘NRC wil brief professor Van Praag niet plaatsen’

Dat zei Henk Krol (50Plus).

De 50Plus-leider doelt op de Amsterdamse emeritus hoogleraar economie Bernard van Praag, die zich vaker in het debat over pensioenen mengt. Volgens de Opinieredactie van NRC heeft Van Praag begin februari inderdaad een stuk aangeboden dat niet werd gepubliceerd.

Daar zat „geen greintje kwaadwillendheid in”, zegt een opinieredacteur. Er moet altijd geselecteerd worden: er komen tientallen brieven per week binnen en er is gemiddeld maar plaats voor twee stukken per dag.

Hoogleraar Van Praag bood zijn stuk op 9 februari aan, naar aanleiding van een al eerder ingediende initiatiefwet van 50Plus. Het ging niet in op de recente verwarring die door 50Plus is ontstaan over de kosten van het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar. Die discussie barstte pas los in de week van 20 februari, nadat de partij een onderzoek door de Universiteit van Tilburg naar buiten had gebracht en Henk Krol daar enkele uitspraken deed die voor ophef zorgden.

De stelling van Henk Krol is waar.