Noord-Korea verbant op zijn beurt ambassadeur Maleisië

Zaterdag stuurde Maleisië de Noord-Koreaanse ambassadeur weg. Hij had kritiek op het onderzoek naar de moord op de halfbroer van Kim Jong-un.

De ambassadeur van Noord-Korea in Maleisië, Kang Chol, wordt omringd door media als hij maandag per auto de ambassade in Kuala Lumpur verlaat.
De ambassadeur van Noord-Korea in Maleisië, Kang Chol, wordt omringd door media als hij maandag per auto de ambassade in Kuala Lumpur verlaat. Foto Kyodo via Reuters

Zaterdag stuurde Maleisië al de ambassadeur van Noord-Korea weg, nu doet Noord-Korea hetzelfde bij de ambassadeur van Maleisië. Maandagochtend maakte Noord-Korea bekend dat het de ambassadeur als persona non grata beschouwt en hem, gerekend vanaf zondagochtend 10:00 uur, 48 uur de tijd heeft gegeven het land te verlaten.

De diplomatieke ruzie begon met de bizarre moord op Kim Jong-nam, de 46-jarige halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, nu drie weken geleden. De Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië Kang Chol bekritiseerde het onderzoek van Maleisië naar de moord. Toen hij weigerde zijn excuses daarvoor aan te bieden, kon de ambassadeur vertrekken.

Zenuwgas VX

Maleisië denkt dat Noord-Korea achter de moord zit. Het land pakte een Vietnamese en Indonesische vrouw op en klaagde hen aan voor de moord. Zij zouden het uiterst giftige zenuwgas VX in het gezicht van Kim Jong-nam hebben gespoten op het vliegveld van Kuala Lumpur.

Kang Chol verwierp de autopsie die uitwees dat VX was gebruikt. Aangezien van Noord-Korea wordt aangenomen dat het chemische wapens bezit, maakt de vondst van VX Noord-Korea zeer verdacht.

Lees meer over VX, een van de meest dodelijke chemische wapens: Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

Visum en voetbal

Afgelopen week trok Maleisië al het visumvrij reizen voor Noord-Koreanen in. Het Aziatische land was een van de weinige plaatsen waar Noord-Koreanen nog visumvrij naartoe konden reizen.

Deze maandag verbood Maleisië zijn voetbalteam een wedstrijd te spelen in Noord-Korea. Sinds de diplomatieke ruziek vreest Maleisië om de veiligheid van zijn burgers in Noord-Korea. Het gaat om een kwalificatiewedstrijd voor de Azië-cup die is gepland op 28 maart. De Maleisische voetbalbond (FAM) heeft de Aziatische voetbalfederatie (AFC) gevraagd de wedstrijd te verplaatsen naar neutraal terrein.