‘Noord-Korea lanceert weer ballistische raketten’

Eén van de projectielen zou 300 kilometer voor de kust van Japan terecht zijn gekomen.

Japanse televisie bericht over de raketlancering maandag.
Japanse televisie bericht over de raketlancering maandag. Koji Sasahara/ AP

Noord-Korea heeft opnieuw raketproeven uitgevoerd. Volgens Japan en Zuid-Korea testte het Aziatische land vier ballistische raketten. Eén van de projectielen kwam enkele honderden kilometers ten noordwesten van de kust van Japan terecht, meldt persbureau Reuters.

De raketten werden afgeschoten vanuit de Tong-chang-ri-regio, vlak bij de grens met China. Welk rakettype is gebruikt, is nog onduidelijk, maar Zuid-Korea stelt dat het waarschijnlijk niet gaat om langeafstandsraketten waarmee de Verenigde Staten bereikt kunnen worden. De projectielen kwamen volgens het land gemiddeld zo’n 1.000 kilometer ver.

De raketproef kan gezien worden als een reactie op de jaarlijkse militaire testen die de VS en Zuid-Korea enkele dagen geleden uitvoerden. Noord-Korea liet toen weten die acties te zien als “handelingen ter voorbereiding van een oorlog” en zei met tegenacties te komen.

Veroordeeld

Japan en Zuid-Korea hebben de test inmiddels veroordeeld. De Japanse premier Shinzo Abe heeft zich naar eigen zeggen “sterk beklaagd” bij Noord-Korea over de proef.

“De lanceringen zijn een sterke schending van de resolutie van de VN Veiligheidsraad. Het is een extreem gevaarlijke actie.”

De Zuid-Koreaanse interim-president Hwang Kyo-ahn noemt de test een directe uitdaging voor de internationale gemeenschap en stelde zo snel mogelijk een raketafweersysteem te willen optuigen, ondanks bezwaren daartegen van China. Vorig jaar sloten Zuid-Korea en de VS een akkoord om het raketafweersysteem THAAD te vestigen op Zuid-Koreaans grondgebied.

Noord-Korea voert wel vaker raketproeven uit. Vorig jaar veroordeelden de VN al de lancering van een langeafstandsraket en testen met een waterstofbom. Het land schond daarmee een resolutie die het gebruik van ballistische rakettechnologie verbiedt. Een ballistische raket kan gebruikt worden om een explosieve lading, bijvoorbeeld nucleair materiaal, te verplaatsen. Ook vorige maand testte het Aziatische land al met dergelijke technologie.

De reikwijdte van de Noord-Koreaanse raketten. Studio NRC