Longreads

Naar deze schatkist zochten al meer dan 65.000 mensen

In een longread van Vox beschrijven twee journalisten de onmogelijke zoektocht door de Rocky Mountains.

Foto: screenshot Youtube

Rond 2010 verstopte de tachtigjarige terminaal zieke oud-militair Forrest Fenn een schat ter waarde van 2 miljoen dollar, ergens in de Rocky Mountains. In een kist van 25x25x15 centimeter stopte hij zijn meest kostbare bezittingen: sieraden, goudstukken groter dan eieren, diamanten en andere kostbare stenen. En niet te vergeten: een exemplaar van zijn autobiografie.

Aan de hand van een gedicht, waar Fenn negen hints in heeft verwerkt, gingen tot nu toe zo’n 65.000 mensen op zoek naar de kist. Op internetfora zijn sommigen wel “12 uur iedere nacht bezig om onderzoek te doen”. Daar bespreken ze aanwijzingen die de miljonair ooit gaf: de schat ligt tussen de 1500 en 3000 meter hoogte, niet in de buurt van een weg en bevindt zich op een locatie die een 80-jarige man kan bereiken.

Twitter avatar Magbert0 Magby https://t.co/nAU7e97QEo
awhile back a stranger talked to me for like 30 mins abt Fenn’s treasure at Best Buy. Sorry for thinkin u was crazy

Dat laatste lijkt de mogelijkheden aardig te beperken. Maar zoals de twee journalisten die in een artikel van Vox op zoek zijn naar de schat ontdekken: de missie leidt vooral tot een deceptie. Achter de computer zijn zoekers overtuigd van hun gelijk, totdat ze de enorme vlaktes met eigen ogen zien. In het gebied van 11 miljoen hectare in vier staten, beseffen zij: ik kan hier mijn leven lang zoeken en nooit een kist van 25x25x15 vinden.

Toch heeft de reis impact op de schatzoekers. Zo voelde een terminaal-zieke man zich weer jong door de zoektocht en was een vrouw die de journalisten spraken ervan overtuigd dat de echte schat “de zelfontdekking van religie” is. Fenn zelf zei te hopen dat een redneck uit Texas de schat zou ontdekken “die zijn baan is kwijtgeraakt, een truck heeft, 12 kinderen en een vrouw om te onderhouden.”

Twitter avatar ScienceAndMaps Phil Taylor Treasure hunting with GIS! Attempting to find Forrest Fenn’s gold with spatial analysis: https://t.co/H47svAkZ9O &… https://t.co/E6ZbenFPk7
Volg de intrigerende zoektocht van de twee journalisten in deze longread met foto’s en filmpjes van Vox: In search of Forrest Fenn’s treasure (4800 woorden, leestijd:19 minuten)