Leider Finse populisten stapt op

De Finnenpartij werd steeds minder populair, nadat ze in 2015 in de regering kwam.

Soini met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, tijdens een bezoek aan Beijing eind februari.
Soini met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi, tijdens een bezoek aan Beijing eind februari. Foto Roman Pilipey / EPA

Timo Soini, de minister van Buitenlandse Zaken van Finland, treedt in juni terug als leider van de populistische Finnenpartij. Dat maakte de 54-jarige politicus zondag bekend op zijn weblog.

De Finnenpartij was de eerste Europese populistische partij die regeringsdeelname bewerkstelligde. Twee jaar geleden leidde Soini de partij, voorheen bekend als de Ware Finnen, naar een grote verkiezingsoverwinning. Van iedere vijf Finnen stemde er één op de rechtpopulisten, die tegen immigratie en de Europese Unie zijn. De EU-steun voor Griekenland en Portugal kon op felle kritiek rekenen.

Lees ook: Finnenpartij veegt alles schoon

Dalende populariteit

De afgelopen twee jaar ging de populariteit van de Finnenpartij, die in 2011 ook al veel stemmen kreeg maar toen niet in de coalitie kwam, hard achteruit. Waar ze in 2015 de steun had van bijna achttien procent van de bevolking, was dat eind vorig jaar nog geen tien procent. Toen de populisten in de regering kwamen, moesten ze compromissen sluiten. Hun hardste standpunten moesten ze afzwakken, waardoor een deel van de achterban het vertrouwen in de partij verloor.

In zijn boodschap zegt Soini niet expliciet dat zijn aftreden als partijvoorzitter te maken heeft met de dalende populariteitscijfers van de Finnenpartij. “De beslissing was niet makkelijk, maar wel voor alle betrokkenen de juiste.” Soini wil aanblijven als lid van het kabinet van premier Juha Sipilä, dat nog tot 2019 regeert.

Lees ook: Rendierpopulisme: Ware Finnen eerst