Elf Friese fonteinen zijn niet Fries, maar wel ‘related to their history’

Ambitieuze internationale plannen voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 stuiten op kritiek.

Fonteinontwerp voor Hindeloopen
Fonteinontwerp voor Hindeloopen Foto Peter Schaap

Het is geen Fries, maar een internationaal project. Dat antwoord gaven Gedeputeerde Staten van Friesland maandag op de vraag van het CDA waarom er geen enkele Friese ontwerper is betrokken bij ‘Eleven Fountains’.

In dat project, dat onderdeel is van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, wordt in elk van de Friese steden een fontein geplaatst, die is ontworpen door een internationaal vermaarde kunstenaar. In een aantal steden heeft het project intussen tot een zekere onrust geleid, bijvoorbeeld over het gekozen hout van de fontein (in Workum) of de precieze locatie (naast de Watertoren van Sneek).

Vraagtekens rondom het draagvlak

Gedeputeerde Staten van Friesland lieten weten dat ‘Leeuwarden-Fryslân 2018’ een Europees project is, „we zijn namens Nederland Culturele Hoofdstad van Europa.” Geheel in stijl vervolgde het antwoord in het Engels: „Eleven world class artists [...] are asked to create eleven fountains in a way that the citizens can feel related to their history”. Tegelijk moeten ze daardoor hun traditie zien „in a new and broader cultural perspective”.

Overigens voegen Gedeputeerde Staten daar wel aan toe dat „bij een aantal locaties vraagtekens bestaan rondom het draagvlak”. De provincie zal „met de Stichting LF2018 en de betrokken gemeenten nagaan hoe dit in gezamenlijkheid op te lossen.”