Juppé wil Fillon niet vervangen als presidentskandidaat

Fillon, die Juppé nog in de voorverkiezingen versloeg, is in een financieel schandaal verstrikt geraakt.

Alain Juppé vlak voor de persconferentie van maandag in Bordeaux.
Alain Juppé vlak voor de persconferentie van maandag in Bordeaux. Foto Georges Gobet/AFP

De Franse ex-premier Alain Juppé wil zich niet opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap van Frankrijk. Tijdens een persconferentie bevestigde de huidige burgemeester van Bordeaux maandagochtend dat hij de in opspraak geraakte conservatieve presidentskandidaat François Fillon niet wil vervangen.

Juppé werd in de voorverkiezingen van november nog verslagen door Fillon. Aangezien Fillon in een financieel schandaal verstrikt is geraakt, werd Juppé gezien als geschikte vervanger.

Lees ook: Fillon hoopt met betoging in Parijs kandidatuur te redden

Juppé bekritiseerde Fillon wel. Hij noemde hem “koppig” en de reden voor de “impasse” binnen zijn partij, Les Républicains. Eerder noemde Juppé Fillon “te slap” om de Franse identiteit te beschermen.

‘Rechts en midden niet meer te verenigen’

De druk op Juppé om zich weer kandidaat te stellen was groot. Veel partijleden vroegen om zijn kandidatuur nu de partij in een diepe crisis is beland. Het campagneteam is opgestapt en tientallen parlementsleden hebben hun steun in Fillon opgezegd.

Sommigen waren zelfs al bezig de noodzakelijke handtekeningen te verzamelen onder parlementsleden voor Juppé’s kandidatuur. Juppé vindt een kandidatuur nu echter “te laat”. Hij acht het niet meer mogelijk om Frans-rechts en Frans-midden te verenigen. Volgens Frankrijk-correspondent Peter Vermaas komt dat vooral doordat het midden inmiddels is overgelopen naar de sociaal-liberaal Emmanuel Macron. Zijn grootste uitdager is Marine Le Pen van Front National.

Vanavond om 18.00 uur komt de partijtop bij elkaar om te vergaderen over een uitweg uit de crisis. Fillon heeft aangegeven zijn kandidatuur niet op te geven.

Fictieve baan

Fillon ontkent de aantijgingen. Het weekblad Le Canard enchaîné onthulde in januari dat Fillon zijn vrouw jarenlang in dienst had als parlementair assistent. Daarvoor had zij 680.000 euro ontvangen, zonder dat duidelijk is wat ze daarvoor heeft gedaan.

Als senaatslid heeft Fillon ook twee van zijn kinderen in dienst gehad. Op 15 maart moet Fillon voor de onderzoeksrechter verschijnen, waar hij waarschijnlijk in staat van beschuldiging wordt gesteld.