Giro555 geopend voor hongersnood in Afrika

Door aanhoudende droogte lijden volgens de initiatiefnemers 20 miljoen mensen in bepaalde delen van Afrika aan honger.

Somalische vrouwen die in de rij staan voor voedselgiften in Mogadishu, de Somalische hoofdstad.
Somalische vrouwen die in de rij staan voor voedselgiften in Mogadishu, de Somalische hoofdstad. Foto AP

De samenwerkende Nederlandse hulporganisaties hebben maandag Giro555 geopend om de door een hongersnood geteisterde bevolking te helpen in voornamelijk Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan. Door aanhoudende droogte lijden volgens de initiatiefnemers 20 miljoen mensen honger in deze en omringende landen.

In januari waarschuwde de FAO, de voedselorganisatie van de Verenigde Naties, al voor de op handen zijnde hongersnood, dit vanwege de weinige regenval en aanhoudende droogte in delen van het continent. In de Hoorn van Afrika is de afgelopen zes maanden een vierde van de normale hoeveelheid regen gevallen. In Somalië ontbreekt het 6,2 miljoen inwoners aan voedselzekerheid - de helft van de totale bevolking.

Lees ook: La Niña laat het vee sterven en de mensen hongeren

‘Ongekend grote ramp’

“Zo’n grote ramp, verspreid over maar liefst vier grote gebieden, is ongekend”, zegt actievoorzitter Farah Karimi van Oxfam Novib.

“Een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld brengt miljoenen mensenlevens in gevaar. Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen.”

Bij grote rampen zamelen tien Nederlandse hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib en Unicef, samen geld in via Giro555. De laatste keer dat 555 werd geopend, was in 2015 voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Toen werd ruim 25 miljoen euro opgehaald.