Frits Spits wint Gouden Harp

Spits zette zich via zijn radioprogramma’s en boeken jarenlang in voor de Nederlandstalige lichte muziek.

Frits Spits in het Top 2000-café tijdens zijn laatste reguliere uitzending op Radio 2 in 2013.
Frits Spits in het Top 2000-café tijdens zijn laatste reguliere uitzending op Radio 2 in 2013. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Radiomaker Frits Spits heeft de Gouden Harp gewonnen. Dat heeft de directeur van Stichting Buma Cultuur, Frank Helmink, zondagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 bekendgemaakt.

De prijs ontvangt Spits (69) voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. In zijn radioprogramma’s, zoals Avondspits (1978-1995) en Tijd voor Twee (1995-2013), en zijn boeken maakte hij zich “tientallen jaren” hard voor de Nederlandstalige muziek, zei Helmink over de keuze van Spits:

Hij is een voorvechter voor de Nederlandstalige muziek.

Spits heeft ook Met het Oog op Morgen gepresenteerd. Sinds 2014 maakt hij geen muziekprogramma’s meer en presenteert hij De Taalstraat op NPO Radio 1 over de Nederlandse taal.

Spits bedankt artiesten

In een reactie bedankte Spits, ook aanwezig in de uitzending, de Nederlandse bands en artiesten:

Het zijn natuurlijk de bands waar het begint, het begint niet bij mij.

Hij noemde Boudewijn de Groot, Doe Maar, de Dijk, Bløf, Het Goede Doel, Acda en De Munnik, als artiesten die voor hem belangrijk zijn geweest.

Jaarlijks kiezen leden van de Stichting Buma Cultuur uit genomineerden de winnaar van de Gouden Harp. Maandagavond krijgt Spits de prijs uitgereikt tijdens de Buma Stemra Gala, waar meer prijzen worden uitgereikt, zoals een Lifetime Achievement Award. Nieuw is prijzen voor multimediamuziek, voor mensen die muziek maken voor bijvoorbeeld reclame en film.