Evenement Turkse minister in Hamburg gaat niet door

Ook heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een formeel verzoek gekregen van Turkije om Rotterdam te mogen bezoeken. Het ministerie heeft gezegd dit bezoek niet te willen.

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu
Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu Foto Burhan Ozbilici/AP

Een geplande campagnebijeenkomst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in Hamburg gaat niet door. De organisatie van het partycentrum waar de bijeenkomst zou plaatsvinden zegt dat het gaat om “ontoereikende brandveiligheid”, melden Duitse media zoals Hamburger Morgenpost en Süddeutsche Zeitung. De afgelopen dagen vonden er aanhoudende protesten plaats tegen het bezoek van Cavusoglu in Hamburg. Hij wil campagne voeren voor het Turkse referendum over het versterken van de machtspositie van Erdogan.

Zo’n 250 mensen hadden zich aangemeld voor de bijeenkomst. Volgens Hamburger Morgenpost klaagde de brandweer op maandagmiddag over de staat van de brandveiligheid in het pand. De zaal in het partycentrum, waar normaal bruiloften plaatsvinden, is per direct gesloten. Organisator Bülent Güvem zegt dat er sprake is van “intimidatie”. De afgelopen week vond er echter veel protest plaats buiten het pand. Zo zou het Turkse woord voor ‘Nee’ op de muur zijn geklad.

Lees ook: Campagnevoeren in het buitenland, hoe ongewoon is dat?

Het is nog niet duidelijk of het evenement naar een andere locatie wordt verplaatst. Güvem zegt naar een nieuwe locatie te zoeken, maar houdt zijn zoektocht geheim. Eerder werden er al campagnestops in Keulen en Gaggenau afgeblazen, in één geval vanwege een bommelding.

Duitse regering

De Turkse president Erdogan betichtte Duitsland van ‘nazipraktijken’ naar aanleiding van de afgezegde evenementen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei daarop dat de Turkse ministers best welkom zijn, mits ze op tijd hun bezoek aangeven en Duitse wetten respecteren.

Op zondagavond had Cavusoglu een spoedberaad met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, meldt de Turkse krant Hurriyet. Ze proberen de spanningen tussen beide landen die zijn ontstaan over de bezoeken te verminderen.

Referendum

Cavusoglu wil ook in Nederland campagne voeren voor het referendum. Hij is van plan om op 11 maart aanwezig te zijn voor een evenement in Rotterdam. Nederlandse politici reageerden echter fel op de plannen van de minister. Premier Rutte noemde de komst van Cavusoglu “ongewenst“. Maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het een formeel verzoek heeft ontvangen van Turkije om Rotterdam te mogen bezoeken. Het ministerie heeft Turkije “op hoog ambtelijk niveau” medegedeeld dat het “niet wil dat dit bezoek doorgang vindt”.

Lees meer over het referendum in Turkije: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

In Nederland zijn ruim 245.000 Turken ingeschreven die als Turks staatsburger mogen stemmen in het referendum over een grondwetswijziging die de president meer bevoegdheden geeft. Als de grondwetswijziging wordt aangenomen, dan kan Erdogan tot 2029 aanblijven als president. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 weer opnieuw. Ook wordt de functie van de premier afgeschaft in het nieuwe stelsel, dat alle uitvoerende macht bij de president legt.