Recensie

Recensie Muziek

Een debuut als een slingerende tramrit door Amsterdam

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) loopt al een tijdje mee en deed zo’n beetje alle festivals en tv-programma’s aan. De live-reputatie staat als een huis, en nu is er ook een debuutalbum, vindingrijk geconcipieerd als een tramrit door de hoofdstad. Instaphalte is het Concertgebouw, waar Mahler ooit zelf zijn Eerste symfonie dirigeerde. De beroemde Treurmars (‘Vader Jacob’ in mineur) klinkt mooi ingetogen op klarinet, basklarinet en bassethoorns. Maar ook Ramses Shaffy en Wim Sonneveld komen langs, kleinkunstig en soepeltjes gezongen door Sterre Konijn, evenals Mendelssohn, een beroemde Puccini-aria op melodica, en een variant op Bulgaarse volksmuziek – een voorliefde van NAKK’er Bart de Kater. Het is eclectisch, vrolijk, geestig en goed gespeeld, al ontbreekt een echte uitschieter. Het album sluit af in stijl met een klezmer-remix van Mahler 1, inclusief een persoonlijke boodschap aan de luisteraar.