Interview

De klassieker Richard III, maar dan in sappig Antwerps

Theater De Vlaamse acteur Peter Van den Begin speelt de rol van Shakespeares Richard III in Risjaar Drei. De hit uit België komt naar Nederland.

Peter Van den Begin
Peter Van den Begin Foto Kurt van der Elst

Sinds hij de voorstelling Risjaar Drei speelt, moet hij regelmatig naar de fysiotherapeut, vertelt Peter Van den Begin (52). De boomlange acteur speelt Shakespeares beruchte personage Richard III met gekromde rug en X-benen. Tweeënhalf uur lang. Het afzien is de moeite waard: de voorstelling is een hit in de Vlaamse theaters. Vanaf dinsdag trekkebeent Van den Begin over Nederlandse podia. Richard III was het sluitstuk van Shakespeares reeks over de oorlogen om de Engelse kroon. Hij maakte van de mismaakte koning Richard III, of Risjaar Drei zoals hij bij de Belgen heet, het vleesgeworden kwaad. Gewetenloos manipuleert en moordt hij zich een weg naar de kroon. Om daarna weer ten onder te gaan, roepend om z’n paard.

In de interpretatie door toneelgezelschap Olympique Dramatique rookt Van den Begin een elektrische sigaret. Expliciet het verhaal naar het hier en nu halen wilden makers Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal niet, vertelt de acteur: „Dat was niet nodig; in de slotmonoloog buldert Risjaar ‘We stampen ze terug over het water’ en ‘al wat hun eigen land niet meer wil, kruipt hier aan wal’. Dat staat in de originele tekst.”

Het gezelschap vertaalt het stuk naar zeer sappig Antwerps, vol uitdrukkingen als ‘iemand bij z’n shokkedijze hemme’ (iemand bij z’n kloten hebben). Van den Begin: „Het eerste kwartier moet het publiek erin komen, dat merk je, maar dat is bij een Shakespeare-opvoering in het Engels ook. Daarna voel je hoe ritmisch deze tekst vol binnenrijm is.” En hoe vuil hij klinkt. Ook het spel is af en toe vet aangezet, zoals Jan Decleir, die de voormalige koningin Margaretha speelt met lange, rondzwierende lokken.

Naast de 71-jarige Decleir op het toneel staan, was een van de redenen dat Van den Begin wilde meewerken aan het stuk. De acteur verruilde enkele jaren geleden het theater voor tv- en filmwerk. Hij werd in Vlaanderen een bekend gezicht dankzij eclectische rollen, van kabouter Jeuk in Plop in de Wolken (2000), tot koning van de Belgen (King of The Belgians, in mei in de bioscoop). Decleir speelde Richard III al in 1997. In Vlaanderen is hij een ijkpunt als het op Richard-interpretaties aankomt, vertelt Van den Begin: „En nu is hij degene die tot het laatste naast mij staat terwijl ik ten onder ga. Mooi toch?”

Risjaar Drei, 7en 8/3, Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 22/4. Inl.: toneelhuis.be.