Recensie

Recensie Muziek

De drive en vrijheid van bassist Thundercat

Album De nieuwe George Duke, noemde rapper Anderson .Paak de veelgevraagde bassist Thundercat (Stephen Bruner uit Los Angeles). Niet alleen om zijn stem die veel weg heeft van Duke, maar ook de niet aflatende drive muziek ‘zonder muren’ te creëren.

Thundercat, tot 2012 bassist in metalband Suicidal Tendencies, bouwt voortreffelijke crossovers tussen elektronische muziek en jazz, rock en funk. Prominent was zijn aandeel bij Flying Lotus, Kendrick Lamar, Erykah Badu en Kamasi Washington.

In de korte 23 nummers op zijn derde album Drunk laat Thundercat grote vrijheid horen in opbouw en experiment. In een tijdloos stramien regent het invloeden: jaren zeventig-nostalgie, het geheel smeuïg houdende hiphopflows, geslaagde Steely Dan-retro, jazzfusion ingebed in toegankelijke ritmes. Niet alleen is Thundercat een bassist die het vuur aan houdt, de hoge zang met zijn door insomnia en drugs ingestoken nevelige teksten blijft de aandacht trekken.