Chemiebedrijf kan blijven groeien

Deze rubriek belicht beursfondsen die deze week in de belangstelling staan. Vandaag: IMCD.

Foto iStock

Toen chemicaliënhandelaar IMCD in de zomer van 2014 naar de beurs ging, vond niet iedereen het aandeel meteen aantrekkelijk. De introductiekoers van 21 euro was behoorlijk aan de prijs, meenden verschillende marktkenners. Het Rotterdamse bedrijf kampte immers met hoge schulden en de groeikansen, zo vreesden ze, waren vrij beperkt. Had IMCD niet een beetje té hoog ingezet?

Krap drie jaar later is bijna de helft van die schuld van 800 miljoen euro weggepoetst. En is de omzet flink gestegen: van 1,04 miljard euro in het derde kwartaal van 2014 naar 1,31 miljard in dezelfde periode van vorig jaar. De aandelen van het bedrijf, dat woensdag zijn jaarcijfers publiceert, zijn nu meer dan 45 euro waard.

IMCD verdient zijn geld met de handel en het vervoer van pakweg 27.000 specialistische chemische producten, die in tal van toepassingen worden gebruikt. Zo levert het bedrijf bijvoorbeeld grondstoffen voor autolak, maar ook ingrediënten om eten langer houdbaar te maken. Die stoffen maakt IMCD niet zelf, maar koopt het in bij verschillende fabrikanten.

Het doen van overnames is bijna bedrijfscultuur bij IMCD, dat genoteerd is in de Midkap. De afgelopen vijf jaar kocht de tussenhandelaar bijna twintig bedrijven op, de voornaamste reden voor de omzetgroei in die periode. In 2016 nam IMCD drie bedrijven over, in de VS, Kenia en Turkije. Grote kans dus dat het concern woensdag weer een hogere omzet meldt.

Ook de komende jaren liggen er voor IMCD grote kansen in overnames, zo concludeerden de analisten van de Duitse zakenbank Berenberg onlangs in een positief rapport. De omzet van de chemicaliënhandelaar kan volgens hen daardoor met nog eens 22 procent groeien in vier jaar tijd. Voor beleggers dus reden om het aandeel te kopen, adviseerden ze.

Analist Nathalie Debruyne, die het aandeel volgt voor het Belgische handelshuis Degroof Petercam, denkt eveneens dat de overnamestrategie de komende jaren nog belangrijker wordt. „In de markt waarin IMCD opereert is een consolidatieslag gaande”, zegt ze. Wie niet koopt en groeit, blijft achter en loopt het risico om op termijn zelf prooi te worden.

Maar moet een bedrijf niet ook eens stilstaan, om al die aankopen in te passen in de eigen organisatie? Bij installatiebedrijf Imtech, dat net als IMCD voortkwam uit het Rotterdamse conglomeraat Internatio-Müller, ging die integratie immers mis. Gebrekkig toezicht op onderdelen werd het bedrijf uiteindelijk fataal.

Bij IMCD is dat risico echter veel minder groot, denkt Debruyne. De integratie van de recente aankopen verloopt volgens haar namelijk goed. Bovendien kijkt de chemicaliëndistributeur goed naar welke bedrijven ze overnemen. „Ze kopen eigenlijk alleen bedrijven die passen bij de manier waarop ze zelf werken.”

Net als de analisten van Berenberg is Debruyne daarom enthousiast over IMCD. „Het is een bedrijf dat constant presteert en gestaag groeit.” Wel denkt ze dat de huidige koers misschien iets aan de hoge kant is. Degroof Petercam hanteert voor IMCD namelijk een koersdoel van 40 euro, veel lager dan de 51 euro van haar Duitse collega’s. Dat oordeel is echter al van augustus, toen het aandeel nog maar 38 euro waard was. „Dus misschien moeten wij ook eens opnieuw naar ons koersdoel kijken, want het aandeel IMCD doet het heel goed.”