Chemiebedrijf Avantium op 15 maart naar de beurs

Met een startprijs van 11 euro per aandeel haalt de onderneming naar verwachting 90 miljoen euro op.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Nederlandse chemiebedrijf Avantium gaat op 15 maart naar de beurs. Dat maakte de onderneming uit Amsterdam maandagmorgen bekend. De prijs per aandeel ligt bij de introductie van Avantium op de beurs in Amsterdam en Brussel op 11 euro.

Vorige maand kondigde Avantium zijn beursgang aan. Die moet het concern genoeg geld opleveren voor de bouw van een nieuwe fabriek in de haven van Antwerpen, in samenwerking met de Duitse chemiereus BASF. Avantium schat de kosten van dat project tussen de 65 en 75 miljoen euro. Met de beursgang haalt het bedrijf naar verwachting 90 miljoen euro op.

PEF-fles

Het is de bedoeling dat Avantium in de nieuwe fabriek kan beginnen met de grootschalige vervaardiging van zijn belangrijkste product: een milieuvriendelijke variant op de traditionele PET-fles. Deze zogeheten PEF-fles wordt niet gemaakt van olie, maar van plantaardige suikers. Coca-Cola en Danone namen in 2014 een miljoenenbelang in Avantium omdat ze toekomst in de PEF-fles zagen.

Lees ook: Wordt de PET-fles straks van suiker, dankzij deze fabrikant?

Op de markt is het product echter nog niet: de flessen zijn nog te duur. Avantium-CEO Tom van Aken zei vijf jaar geleden tegen NRC dat een PEF-fles van een halve liter 150 euro kostte. Een PET-fles van dat formaat kon worden gemaakt voor 4 eurocent. Grootschalige productie in de nieuwe fabriek kan de kosten danig omlaag brengen.