Amerikanen ‘ter afschrikking’ in Syrische stad Manbij

Nadat de Amerikanen zich in Syrië eerder al bezighielden met het trainen, assisteren en adviseren van verschillende milities, nemen ze nu een nieuwe rol op zich.

Een konvooi van Amerikaanse wagens nabij de Syrische stad Manbij, 5 maart.
Een konvooi van Amerikaanse wagens nabij de Syrische stad Manbij, 5 maart. Foto AFP

In en rondom de Noord-Syrische stad Manbij heeft het Amerikaanse leger mankracht gestationeerd om te voorkomen dat de daar strijdende partijen elkaar aanvallen. Een Pentagon-woordvoerder zegt tegen Reuters dat de Amerikaanse strijdkrachten sinds vorige week in de stad aanwezig zijn “ter afschrikking en geruststelling” van de daar strijdende fracties.

Nadat de Amerikanen zich in Syrië eerder al bezighielden met het trainen, assisteren en adviseren van verschillende milities, nemen ze nu een nieuwe rol op zich. De aanwezigheid van het Amerikaanse leger moet ertoe leiden dat de elkaar bestrijdende fractiegroepen - van wie sommige gesteund door Turkije, en andere door de VS - zich concentreren op de oorlog tegen Islamitische Staat. En niet, zoals de afgelopen dagen het geval is, het vizier op elkaar richten.

Strijd bij Manbij

In verschillende dorpen ten westen van Manbij streden het Turkse leger en aanverwante Syrische rebellengroepen sinds woensdag met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die gesteund worden door de Verenigde Staten. SDF bestaat voor een groot deel uit de Syrisch-Koerdische militie YPG. Deze militie wordt door Turkije weer als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK beschouwd.

Manbij werd in augustus heroverd op IS na weken van hevige gevechten. Sindsdien wordt de stad gecontroleerd door de Militaire Raad van Manbij. De Turkse president Erdogan liet vorige week weten dat de Noord-Syrische stad het nieuwe doel is in de militaire campagne ‘Eufraat-schild’. Tegenover Reuters zegt een Pentagon-woordvoerder dat “het niet nodig is dat anderen naar Manbij optrekken om het ‘te bevrijden’”.

Hoeveel Amerikaanse militairen in de stad gelegerd zijn, is niet bekend. Het zou gaan om een klein aantal. De Militaire Raad van Manbij heeft intussen een deal gesloten met Rusland dat verschillende op IS veroverde dorpen overgedragen worden aan Syrische regeringstroepen. Rusland is een bondgenoot van de Syrische regering.