Zilveren debuut, maar er zit nog meer in

Mannen Achteloos en dominant reed Sven Kramer naar zijn negende wereldtitel. Maar zijn mogelijke opvolger liet zich het hele weekend zien.

Patrick Roest
Patrick Roest Foto Vincent Jannink / ANP

De tien kilometer zit er net op als Sven Kramer nog op het ijs Patrick Roest vastpakt en naar zich toe drukt om samen met hem naar het publiek in het Vikingschip te zwaaien. Alsof hij wil zeggen: jongens, let op voor zover jullie dat nog niet deden, deze 21-jarige is de man van de toekomst. „Ik weet niet of dat het was”, zegt Roest. „We waren ook gewoon blij voor elkaar.”

Maar er valt weinig op af te dingen, als je zag hoe Roest tijdens zijn debuut op een WK allround rondreed. Vier afstanden, vier persoonlijke records en zilver als gevolg.

Als Kramer stopt, wanneer dan ook, dan zal hij het allrounden graag in goede handen achter willen laten. Hij zegt wel dat hij daar nog niet zo mee bezig is, maar wil wel kwijt dat als íemand klaar staat om hem op een gegeven moment op te volgen, dat Roest het dan is.

Roest hoopt op zijn beurt dat Kramer nog wel even blijft rijden. Hij wordt beter van hem, en wil het gat tussen de twee snel kleiner maken. „Dat is gewoon nu nog heel groot. Maar ik weet dat ik me op alle afstanden nog kan verbeteren.” Roest reed „een perfect toernooi”, zegt hij, maar Kramer was op de automatische piloot toch nog beduidend beter en reed superieur naar zijn negende wereldtitel.

Hoe achteloos reden ze samen atypisch trage rondjes op de tien kilometer, nam de veteraan het jonkie op sleeptouw, voordat Kramer pas aanzette. Harder kon Roest niet, nou ja, ging hij niet. Hij kon misschien best wat harder, zegt hij, zijn laatste ronde was heel snel. Het was een beetje zoals tijdens de NK allround, waar hij een mogelijke titel verspeelde aan Jan Blokhuijsen – dit WK winnaar van brons – na een slechte tien kilometer.

„Toch nog wat te bang”, zegt hij. En dat moet verdwijnen, wil hij inderdaad, zoals hij zegt, Kramer nog eens echt kunnen uitdagen. Na dit wereldkampioenschap wordt er echt wat verwacht. „Ik weet dat ik er nog meer uit kan halen.”