Transplantatiepionier Thomas Starzl (90) overleden

De Amerikaanse chirurg was in de jaren zestig de eerste die levertransplantaties uitvoerde.

Thomas Starzl in 1989.
Thomas Starzl in 1989. Foto Gene J. Puskar/AP

Thomas Starzl, de Amerikaanse chirurg die wereldwijd bekend werd door zijn werk op het gebied van orgaantransplantaties, is zaterdag op 90-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Pittsburgh. Dat meldt persbureau AP.

Starzl was in 1963 de eerste die een menselijke lever transplanteerde. Vier jaar later lukte dit voor het eerst succesvol. Hij was daarnaast een van de drijvende krachten achter de eerste levertransplantaties van bavianen naar mensen. Starzl was ook een pionier op het gebied van niertransplantaties van overledenen. Dit proces werd later verbeterd, onder meer door het gebruik van identieke tweelingen en later bloedverwanten en donoren.

Lees ook dit NRC-artikel uit 1992, over Starzls orgaantransplantaties van dier naar mens: Het beest in de mens

Starzl werd geboren op 11 maart 1926 in Le Mars, Iowa. In 1950 behaalde hij een mastersdiploma anatomie aan de Northwestern University in Chicago. Twee jaar later promoveerde hij aan diezelfde universiteit in de neuropsychologie.

In 1981 werd hij hoogleraar chirurgie aan de University of Pittsburgh School of Medicine. Daar zorgde zijn onderzoek naar immuunsysteem onderdrukkende stoffen zoals cyclosporine voor een belangrijke ontwikkeling in het succesvoller uitvoeren van orgaantransplantaties.

In 1991 ging hij als chirurg met pensioen. Na die tijd deed hij verder onderzoek naar transplantaties en bleef hij als hoogleraar verbonden aan de universiteit in Pittsburgh.