TMG kiest voor bod Mediahuis

Overnamestrijd Telegraaf Commissarissen TMG zetten raad van bestuur aan de kant omdat die het bod in de weg zaten.

Foto Robin van Lonkhuiijsen/ANP

Het Belgische Mediahuis heeft de strijd om Telegraaf Media Groep (TMG) voorlopig gewonnen. Zondagavond lieten Mediahuis en TMG weten een akkoord te hebben bereikt over de overname. Dat betekent dat mediaondernemer John de Mol, die TMG ook wil hebben, misgrijpt.

De overnamestrijd gaat er uitzonderlijk hard aan toe. Zondag zijn de bestuurders van TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf, geschorst door de raad van commissarissen. Topman Geert-Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp zaten de deal met Mediahuis in de weg – zij zijn voor Talpa.

„Heel spijtig”, noemt commissaris Jan Nooitgedagt de schorsing, een buitengewoon radicale maatregel. Maar de bestuurders brachten het bod van Mediahuis in gevaar, zegt hij. Afgelopen zaterdag hadden ze het akkoord met Mediahuis moeten tekenen, maar dat hebben ze geweigerd. Topman Van der Snoek was niet bereikbaar voor commentaar.

John de Mol is misschien minder makkelijk uit de weg te ruimen. De Mol, die ruim 20 procent van de aandelen TMG bezit, zou overwegen naar de rechter te stappen om de overname te blokkeren, zegt een betrokkene. Talpa was niet bereikbaar voor commentaar.

Talpa biedt meer dan Mediahuis: 6,35 euro per aandeel. Mediahuis biedt 6 euro, waarmee het TMG op 278 miljoen euro waardeert. Maar de grootste aandeelhouder, de familie Van Puijenbroek, is niet geïnteresseerd in Talpa’s geld. De Brabantse familie, met een belang van 41,3 procent, heeft zich verbonden aan Mediahuis. Samen bezitten ze 59 procent van de aandelen. Met Mediahuis kan TMG, dat er financieel slecht voorstaat, „in een veilige haven” worden ondergebracht, zegt Guus van Puijenbroek.

Lees ook De trouwe investeerder die de Telegraaf wil redden

Als De Mol weigert zijn aandelen te verkopen, kan TMG voorlopig moeilijk van de beurs gehaald worden. Topman Gert Ysebaert van Mediahuis voorziet echter weinig problemen. „De Mol heeft verklaard dat hij het bedrijf niet in een patstelling zal brengen”, zegt Ysebaert. „We gaan ervan uit dat hij woord houdt.” Maar ook als De Mol dat niet doet, zegt Ysebaert, zet Mediahuis door.

Mediahuis kan het ook moeilijk krijgen met een deel van de 1.770 werknemers. Een groep van dertig managers is voor een overname door Talpa, zei een van hen afgelopen weekend in Het Financieele Dagblad. De ondernemingsraad heeft nog geen partij gekozen, maar heeft er wel op aangedrongen dat de commissarissen serieus naar het bod van De Mol kijken. De redactieraad ziet Mediahuis wel zitten.

Als Mediahuis, tevens eigenaar van NRC, alle hobbels weet te overwinnen, wordt De Telegraaf ook Belgisch. Daarmee komt de laatste grote Nederlandse krant in buitenlandse handen.