Onana baalt maar zou het zo weer doen

FC Groningen-Ajax Ajax-doelman André Onana blunderde in het duel met FC Groningen (1-1). Een cruciale fout die Ajax punten kost in de titelstrijd.

Foto Stanley Gontha/ANP

In de 56ste minuut gaat het magistraal mis. Doelman André Onana neemt te veel tijd, Bryan Linssen schopt listig tegen diens voet, plukt de bal weg bij de buitelende Ajax-keeper en schiet de 1-0 binnen in een leeg doel. En scheidsrechter Bas Nijhuis zegt: geldig doelpunt FC Groningen.

Zo ging dat zondag. Ajax rook bloed, maar deelde geen serieuze tikken uit aan concurrent en koploper Feyenoord. De afgebladderde vorm van de ploeg van Peter Bosz is lang door de resultaten – zeven competitiezeges op rij – gecamoufleerd. Maar met de schlemielig opgelopen 1-0 achterstand tegen FC Groningen sneed Ajax zondag diep in eigen vlees. Davy Klaassen maakte nog gelijk, maar het eerste puntenverlies van 2017 is een feit.

„Ik verwijt het mezelf”, zegt Onana over hét moment. „Het was een overtreding, maar ik heb dit over ons afgeroepen. Dat neem ik mezelf kwalijk.” De Ajax-doelman – geboren in een piepklein dorpje in Kameroen, opgegroeid in hoofdstad Yaoundé – mekkert niet over de scheidsrechter. Hij dankt God voor het leven en zijn keeperstalent. Ontdekt door FC Barcelona in één van de opleidingen van Kameroens stervoetballer Eto’o.

Onana keepte zijn voorganger Jasper Cillessen, afgelopen zomer ingelijfd door datzelfde Barcelona, in enkele maanden naar de vergetelheid. Tim Krul kwam en ging weer. Bosz koos Onana en zag dat hij goed was.

Eigenlijk is de uitvoering van de kapbeweging perfect. Linssen ligt op de grond, Onana kijkt alweer naar de afspeelmogelijkheden op links. „Ik neem vaker risico”, zegt Onana. „Ik geef liever niet die lange bal want we hebben kleine aanvallers op de vleugels en [spits] Kasper Dolberg heeft twee verdedigers in zijn nek. Ik zoek de opbouw.”

Het gebeurt een aantal keer per wedstrijd. De bal terug op de keeper, de doorjagende aanvaller stort zichzelf op de bal. Eén kapbeweging van de keeper onder de voet door en dan ziet dat er suf uit voor die aanvaller – als het goed gaat. In de eerste helft deed Onana het ook al bij Linssen: ging goed. En keeper Sergio Padt van FC Groningen deed het bij Dolberg.

Maar gaat het mis, dan gaat het goed mis. Linssen krabbelt razendsnel op, Onana voelt het schopje, struikelt daarna over zijn eigen benen en voor hij er erg in heeft ligt de bal in zijn doel. Een horrormoment. Onana’s eindoordeel. „Ik baal. Maar ik zou het zo weer doen.”

Bas Nijhuis

Voetbal moet niet gaan over de scheidsrechter. Vindt ook Bas Nijhuis, eigenaar van een bakkerij in Haaksbergen maar vooral blikvanger van het KNVB-arbiterskorps. Toch is hij weer trending. De aanpak van Nijhuis leverde vorige week een amusante en scherpe topper op: Feyenoord-PSV. Hij laat veel toe. Zondag gaf hij geen strafschop. Niet aan Ajacied Davinson Sanchez, die een heupzwaai kreeg van een Groninger. Niet aan Amin Younes, die aan zijn schouder getrokken werd. Niet aan Ajax, niet aan Groningen.
Niet aan Feyenoord of PSV, vorige week. „Ik ga niet ineens in de zestienmeter pietluttig doen”, zei hij vorige week tegen NRC.

Lees ook Nijhuis vindt doellijntechnologie toch ‘een zegen voor de sport’, een interview met Nijhuis

Vraag is: liet hij ook (te) veel toe bij hét moment van zondagmiddag in de Euroborg? Het komt er wat aarzelend uit na drie keer de herhaling bekijken met de interviewer van Fox Sport. Nijhuis: „Ik had dat niet zo waargenomen op het veld. Ik zag wel dat Linssen stevig inkwam. Maar niemand protesteerde.” Maakt dat uit? „Nee, het bevestigt alleen dat het moeilijk waarneembaar was.”

Eindoordeel van Nijhuis: „Dit doelpunt had niet gegeven moeten worden. Maar ja, we kunnen wel elke week gaan zeggen dat videoreferees snel ingevoerd moeten worden: tot het zover is blijf je dit houden.”

Nijhuis bij de NOS:

Bryan Linssen glundert. Natuurlijk, het was „een klein overtredinkje”, zegt de aanvaller van FC Groningen. Mooi ventje, 1 meter nog wat hoog, met branie. Hij komt uit Neeritter bij de Belgische grens, speelde voor drie Limburgse clubs maar verdient zijn brood nu 300 kilometer noordelijker. Als invaller voor Heracles scoorde hij eens een glaszuivere hattrick: in één helft en met het hoofd, met links én met rechts.

Harde werker, lastig te beteugelen. Over Onana zegt hij: „Hij kapte mij in de eerste helft al een keer uit.” Hij spreekt over „keiharde punten” die Ajax misloopt. Vorig seizoen liep het tegen De Graafschap een enorme zeperd op: de gelijkmaker van Bryan Smeets. Ook Bryan, ook uit Limburg. Maar zo ver is het nog lang niet.

Eindoordeel van Linssen: „Nonchalance van de keeper, een overtreding van mij. Daar zijn we het allemaal over eens.”