‘Maandag of dinsdag bekend of Turkse minister kan komen’

Er ontstond afgelopen week ophef omdat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken campagne wil voeren voor het aankomend referendum.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu Foto Friedemann Vogel/EPA

Begin volgende week geeft de gemeente Rotterdam uitsluitsel of de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu campagne kan komen voeren in een plaatselijk partycentrum. Dat zegt Erol Poyraz, baas van partycentrum Park De Heerlijkheid in gesprek met NRC. Cavusoglu wil campagne voeren voor het referendum dat Turkije op 16 april houdt over het uitbreiden van de macht van president Tayyip Erdogan.

Poyraz bevestigde aan de telefoon dat Cavusoglu geboekt staat voor 11 maart. Als zijn komst doorgaat, worden er vijfhonderd mensen verwacht. De gemeente moet op maandag of dinsdag laten weten of de bijeenkomst haalbaar is vanuit het oogpunt van de openbare orde en veiligheid. “Wij willen als organisatie dat de veiligheid van alle betrokkenen is gegarandeerd en wordt ondersteund door voldoende politie-inzet.”

Lees ook: ‘Soms is Nederland slechts een zogenaamd vrij land’

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei op zondag in het programma Buitenhof dat de kritiek op de geplande campagne “een diplomatieke rel waard is”. Geert Wilders wil het Turkse kabinet verbieden überhaupt de komende weken naar Nederland te komen, zei hij tegen persbureau AP.

Controverse

Op vrijdag werd bekend dat Cavusoglu naar Rotterdam wil komen om campagne te voeren. Premier Mark Rutte noemde de stap “ongewenst“. Het is echter aan de gemeente Rotterdam en burgemeester Ahmed Aboutaleb om te beslissen of de bijeenkomst doorgaat.

Cavusoglu reageerde boos op de kritiek. In opmerkingen tegen het Turkse persbureau Anadolu op zaterdag haalde hij uit naar de Nederlandse regering. “Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren?”

Referendum

In Nederland zijn ruim 245.000 Turken ingeschreven die als Turks staatsburger mogen stemmen in het referendum over een grondwetswijziging die de president meer bevoegdheden geeft. Als de grondwetswijziging wordt aangenomen, dan kan Erdogan tot 2029 aanblijven als president. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 weer opnieuw. Ook wordt de functie van de premier afgeschaft in het nieuwe stelsel, dat alle uitvoerende macht bij de president legt.

Lees ook: Bij Turks referendum is ‘Nee’ taboe

In het huidige systeem is het presidentschap voornamelijk een ceremoniële functie, maar de regering riep vorig jaar de noodtoestand uit na de mislukte coup van 15 juli. Sindsdien regeert Erdogan per decreet.

Ook Duitsland heeft het aan de stok met Turkije over het campagnevoeren voor het referendum. Bezoeken van Turkse ministers aan Keulen en Gaggenau werden afgeblazen, onder andere vanwege een bommelding. Cavusoglu zei daarop dat Duitsland zich moet “leren te gedragen”. Zondag zei Erdogan dat het handelen van Duitsland hem deed denken aan “fascistische acties” tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland werd geschrokken gereageerd op de uitspraak.