Lichaam onthoofde Duitser gevonden op Filippijnen

De 70-jarige Jürgen Kantner werd eind februari door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf onthoofd, na vier maanden gevangen te zijn gehouden.

Lijkschouwers bij het lichaam van Kantner, in bodybag.
Lijkschouwers bij het lichaam van Kantner, in bodybag. Nickee Butlangan / AFP

Op de Filippijnen is het lichaam gevonden van de 70-jarige Duitser Jürgen Kantner, zo meldt persbureau Reuters. Filippijnse troepen vonden het stoffelijk overschot van de zeiler, die vorige week door extremisten van de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf werd onthoofd.

Het lichaam werd gevonden in bergachtig gebied in de provincie Sulu, nabij de plaats Indanan. In dit gebied houdt Abu Sayyaf nog 31 andere gijzelaars vast, uit zowel binnen- als buitenland. Het is er nog steeds onrustig - zondag vielen bij gevechten vier strijders gedood. De aan terreurgroep IS gelieerde organisatie heeft zich toegelegd op ontvoeringen en piraterij.

Het stoffelijk overschot van Kantner is naar een mortuarium gebracht, vanwaar het naar Duitsland zal worden gevlogen zodra de de papieren in orde zijn.

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van Kantner. Zijn troepen slaagden er tijdens de vier maanden durende gijzeling niet in om de Duitser te bevrijden van zijn gijzelnemers. Bij operaties om hem te bevrijden raakten zeker 24 Filippijnse troepen gewond en sneuvelden 16 strijders van Abu Sayyaf. Duterte liet weten nog altijd achter het besluit te staan om geen losgeld te betalen.

Kantner werd in november ontvoerd toen hij met zijn jacht bij het Maleisische Sabah voer. Zijn 59-jarige vrouw werd bij de ontvoering direct gedood, Kantner zelf zou worden vrijgelaten in ruil voor 600.000 dollar losgeld. Toen de deadline verstreek werd hij ter dood gebracht met een machete. De executie werd vastgelegd op video en door de terreurgroep verspreid.

Het is niet de eerste keer dat Kantner het doelwit werd van gijzelaars - in 2008 overleefde het stel een gijzelingspoging voor de kust van Somalië.