Israël gaat cannabis-gebruik lager bestraffen

Het recreatieve gebruik van cannabis zal in Israël niet langer tot strafrechtelijke vervolging leiden.

Een vrouw rookt een joint tijdens een evenement in Tel Aviv over de nieuwe wet.
Een vrouw rookt een joint tijdens een evenement in Tel Aviv over de nieuwe wet. Foto Baz Ratner/Reuters

De Israëlische regering heeft zondag ingestemd met een wetsvoorstel waarmee het recreatieve gebruik van cannabis niet langer tot strafrechtelijke vervolging zal leiden. Dat melden Israëlische media. De straffen op het gebruik en bezit van cannabis zullen worden teruggebracht, niet opgeheven. Daarnaast blijft het verkopen en kweken van cannabis illegaal.

Het gezamenlijke wetsvoorstel van de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Justitie houdt in dat iedereen die voor de eerste keer wordt gepakt op het gebruik van cannabis in het openbaar, niet langer strafrechtelijk vervolgd wordt maar een boete krijgt. Het gaat om een boete van zo’n 250 euro wanneer voor het eerst de wet wordt overtreden. In een tweede geval wordt de boete verdubbeld. Pas wanneer voor de vierde maal de wet is overtreden volgt strafrechtelijke vervolging. Als een minderjarige wordt gepakt met cannabis, volgt alleen strafrechtelijk onderzoek als deze persoon niet wil meewerken aan een behandelprogramma.

Wetsvoorstel

Het voorstel is gebaseerd op de conclusies van een onderzoek dat op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid werd uitgevoerd. Volgens minister Erdan (Openbare Veiligheid, Likud) lagen ontwikkelingen op het gebied van softdrugswetgeving in de rest van de wereld ten grondslag aan het onderzoek.

De onderzoekscommissie concludeerde dat een verschuiving van strafrechtelijke vervolging naar boetes en educatieve campagnes een betere manier is om met het gebruik van cannabis om te gaan. Volgens Tamar Zandberg, parlementariër voor de Meretz-partij, is de goedkeuring door de regering een belangrijke stap, maar niet het einde van het verhaal:

“Het is een belangrijke boodschap dat een miljoen Israëlieten die cannabis gebruiken geen criminelen zijn. We zullen er zorg voor dragen dat de verandering wordt geïmplementeerd.”

Cannabiswetgeving in de wereld

In sommige delen van de wereld is het gebruik van cannabis (gedeeltelijk) toegestaan. In de Verenigde Staten is het medische gebruik van cannabis in 28 staten legaal. Enkele staten, zoals Washington en Colorado, hebben ook het recreatieve gebruik uit de illegaliteit gehaald. Ook in Uruguay is cannabisbezit- en gebruik legaal. In Nederland stemde vorig maand een meerderheid in de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel van D66, waarmee naast wietgebruik ook wietteelt wordt gedoogd.

In andere landen treedt de overheid juist hard op tegen het gebruik van cannabis. In onder meer Saoedi-Arabië kan gebruik leiden tot de doodstraf.