Reportage

De man die Feyenoord versloeg

Sparta-Feyenoord Sparta won in een knetterende stadsderby van Feyenoord. De voorzitter: „Ik ben buiten drie sigaren gaan roken, van de zenuwen.”

Mathias Pogba viert de overwinning van Sparta op stadgenoot Feyenoord met de supporters.
Mathias Pogba viert de overwinning van Sparta op stadgenoot Feyenoord met de supporters. Foto ANP Pro Shots

Rond de zeventigste minuut verlaat Sparta-voorzitter Rob Westerhof zijn stoel. „Ik hield het niet meer.” Het Kasteel is volgepakt zondag, vroeg in de middag. Het knettert als in de hoogtijdagen van de stadsderby in het Rotterdamse Spangen. Koploper Feyenoord ligt op de pijnbank, staat met 1-0 achter. Tegen Sparta, dat de punten hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie.

Westerhof, 73 jaar, kan slecht tegen de spanning. „Ik heb de laatste twintig minuten buiten sigaren staan roken, van de zenuwen.” Hij verontschuldigde zich bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die naast hem zat. „Ik ga nog even in een sponsorbox kijken om onze commercie te verstevigen, zei ik.” Maar buiten rookt hij „drie grote sigaren”. De secretaresse houdt hem daar op de hoogte.

Het blijft 1-0. Een klein volksfeest in Rotterdam-West, de grote stadgenoot is gevloerd, op een gevoelig moment in de titelrace. „Wie is nou de club van Rotterdam?” zingt het rond. Westerhof, in pak met Sparta-sjaal om zijn nek, loopt met een leeg bierglas in het hoofdgebouw. Hij ontvangt felicitaties. „Vanavond ga ik de hele wedstrijd nog eens terugkijken.”

Meeuwen boven de Schie

De lucht is blauw, meeuwen trekken verderop over de Schie, het honderdjarige stadion blinkt in zijn oude glorie. Alle kopstukken zijn er; John de Wolf, Ed de Goeij, Pim Doesburg, Ivo Opstelten, Hugo Borst, Jules Deelder. Rotterdams voetbalfeest voor de liefhebber.

Het is zo’n middag waarop je gaandeweg voelt dat de achterstand onomkeerbaar is voor Feyenoord. Zorgeloos begonnen in de lentezon, tot de wind aantrekt en het druppelt, met een tweede helft in de stromende regen. Strijdend tegen de elementen, tegen een getergd Sparta. „Het plaatje is compleet”, zegt analist en coach Robert Maaskant op de perstribune.

Door het lange verblijf van Sparta in de eerste divisie was zeven seizoenen geleden de laatste derby op het Kasteel. „Ik heb mij laten vertellen dat mensen van Sparta al die jaren naar deze wedstrijd hebben toegeleefd”, zegt coach Alex Pastoor bij de NOS. „Dat is iets wat ik aan de spelers moest overbrengen.”

De rivaliteit bij Sparta leeft meer dan bij Feyenoord, zegt Westerhof, lid sinds 1957. „Vijftig jaar geleden was dat andersom, omdat Sparta toen werd gezien als de chiquere club en Feyenoord als de arbeidersclub.” Feyenoord is Sparta inmiddels in alles voorbij, en dat steekt met name bij oudere Spartanen.

De grauwe jaren in de eerste divisie worden naar de achtergrond gedrukt, onbeschroomd als Sparta opent, vol geestdrift en energie. Het is hun derde duel in negen dagen tijd, maar vermoeidheid is niet zichtbaar. 47 seconden voetbal, en het staat 1-0. Alsof het zo heeft moeten zijn is het Mathias Pogba die binnenknikt, de spits die voor het eerst een basisplaats had. „Ik was hongerig”, zegt hij.

Pogba, hij is groot en breed, maar toch vooral de broer ‘van’ – van Manchester United-ster en duurste speler Paul. Zijn tweelingbroer Florentin, prof bij het Franse Saint-Étienne, is overgekomen voor het duel. Pogba heeft ‘Pogbance’ in zijn haar laten scheren, als verwijzing naar een familiedansje dat een hit is op internet. Hij is deze middag een van de vele gezichten van de dadendrang van Sparta, als aanspeelpunt en aanjager. De plaag van de Feyenoord-defensie. ‘Alle ballen op Pogba’, zingt het Sparta-publiek.

Na diverse omzwervingen vertrok Pogba (26) afgelopen zomer van het Schotse Partick Thistle naar Sparta, zijn zevende club. Tot nu toe had hij een rol als redelijk succesvolle pinchhitter. Nu bewijst hij zich als basiskracht. „Ik was er klaar voor.” Hij vertelt het met een pleister op zijn wang, het gevolg van een elleboogstoot van Tonny Vilhena. „Het is oké. Dat hoort bij het spel.”

Westerhof vertelt dat Pogba, geboren in Guinee en opgegroeid in Parijs, zich ook buiten het veld manifesteert. „Hij is de leider van de buitenlandse spelers. Hij gaat op stap met ze en praat met ze. Dat is een winstpunt.” Er ligt een optie om zijn contract, dat komende zomer afloopt, met een seizoen te verlengen. Pogba, kopsterk met zijn 1 meter 94, is tevreden in de eredivisie. „Het is hier goed voor spitsen, je krijgt veel kansen.”

Verlamd

Het verval van Feyenoord is groot, zo paniekerig en verlamd als het opereerde. Vorige week nog agressief gestart tegen PSV, nu waren ze „niet scherp” en „slap” in de eerste helft, verwoordt aanvoerder Karim El Ahmadi. Spelers gaan één voor één onderuit op het kunstgras, als mikadostokjes. En vallen uit (Kongolo en Elia) met blessures, anderen hebben pijntjes. El Ahmadi, met strakke blik: „In deze fase moet je niks meer voelen, denk ik.”

Het is interessant om te zien of Feyenoord, dat doorgaans met veel power en intensiteit speelt, niet opgebrand raakt richting het einde van het seizoen. Waar het in voorgaande duels vaak in de laatste fase scoorde, kon het zondag niks meer forceren.

En het blijkt wederom hoe afhankelijk Feyenoord is van basiskrachten. Zie hoe linksback Miquel Nelom invalt voor Kongolo: in wandeltempo, falend in een pass over twee meter – alsof er geen kampioenschap op het spel staat. En de onvrede ettert nog door bij iemand als reservespits Michiel Kramer: hij ramt op de dug-out, woest als hij is bij weer geen invalbeurt. Hij die Feyenoord eerder redde in noodsituaties.

Het is de eerste nederlaag na tien competitiezeges op rij, en de tweede in totaal na de uitglijder bij Go Ahead Eagles. Het zuur zal redelijk snel zijn weggetrokken door het gelijkspel van achtervolger Ajax later zondag bij Groningen. Vier punten is de voorsprong nog, met negen speelrondes te gaan. De vraag die blijft hangen: was dit kampioensstress of was het een eenmalige offday? Het antwoord zal snel volgen. El Ahmadi: „We hebben het nog in eigen hand.” Nog wel.