Necrologie

Zoon van groenteboer werd biefstukkoning ‘Loetje’

Ludwig Klinkhamer Ludwig Klinkhamer, in 1977 oprichter van eetcafé Loetje in Amsterdam-Zuid, overleed vorige week op 83-jarige leeftijd in zijn café.

Herdenking in restaurant Loetje.
Herdenking in restaurant Loetje. Foto ANP / Evert Elzinga

Wie in Amsterdam zin heeft in biefstuk weet eetcafé Loetje in Amsterdam-Zuid te vinden. Ook elders in Amsterdam en het land zijn inmiddels drukbezochte vestigingen met dezelfde naam en kaart.

Oprichter Ludwig Klinkhamer overleed vorige week op 83-jarige leeftijd, zo kwam vrijdag in het nieuws. Loetje was sinds 1995 niet meer de eigenaar van de keten. Zijn zoon Jaap staat sindsdien aan het roer.

Klinkhamer verhuisde in de jaren zestig van Midden-Beemster in Noord-Holland naar Amsterdam. Daar veranderde zijn naam in ‘Loetje’, omdat ‘Ludwig’ „natuurlijk niet werkte” in de hoofdstad, zo zei hij in een interview met NRC in 2008. In Amsterdam begon de zoon van een groenteboer als slager, samen met zijn broer. Nadat de slagerij op de Elandsgracht in de Jordaan goede jaren had doorgemaakt, was het ineens over met de drukte.

Biljartliefhebber Klinkhamer besloot daarom in 1977 samen met zijn broer een biljartcafé te beginnen in de Amsterdamse Johannes Vermeerstraat, vlakbij het Museumplein.

Het café werd al snel een eetcafé, omdat vaste gasten wel zin hadden in een hapje naast de borrel. Zijn vrouw stelde voor om eenvoudige gerechten, zoals een broodje bal, te gaan serveren. Daaruit werd de beroemde biefstuk geboren. Het restaurant is in Amsterdam en ver daarbuiten beroemd om de in Blue Band gebakken malse ossenhaasbiefstuk.

In 1995 werd de zaak overgenomen door zoon Jaap, die samen met zijn ex-vrouw en een goede vriend het bedrijf runt. Loetjes dochter is operationeel directeur. Onder de hoede van Jaap, en met steun van investeringsmaatschappij IBS Capital Allies, nam het bedrijf een enorme vlucht. Was er in 1995 nog één restaurant in Amsterdam-Zuid, 22 jaar later zijn er twaalf restaurants door het land met ruim achthonderd werknemers.

Alleen al in Amsterdam zijn er nu vijf verschillende Loetjes. In Utrecht en Breukelen werden vorig jaar vestigingen geopend en dit jaar is het de beurt aan Rotterdam (half april) en de Amsterdamse Zuidas (eind 2017). De formule van het oorspronkelijke restaurant laat zich makkelijk vertalen naar andere locaties.

Vorige maand werd het veertigjarig jubileum gevierd van het restaurant in Amsterdam-Zuid. Loetje Klinkhamer viel op 24 februari noodlottig van de trap, in het restaurant waar zijn succes ooit begon. Zijn vrouw overleed al eerder.