Wüst en Kramer beginnen uitstekend aan WK allround

Sfeerbeeld uit het Vikingskipet in Hamar.
Sfeerbeeld uit het Vikingskipet in Hamar. Foto Vincent Jannink/ANP

Waar normaal een WK allround bij de vrouwen een tweestrijd is tussen Ireen Wüst en Martina Sablikova is, ontvouwt zich in Hamar na één afstand al meteen een ander scenario. Wüst pakte op de 500 meter maar liefst 1,3 seconden voorsprong op de Tsjechische titelverdediger en dat is - we kennen de geschiedenis - als alles normaal verloopt onoverbrugbaar voor de Tsjechische (38,82 om 40,11). Interessanter wordt de Japanse Miho Takagi, die uithaalde met 38,11.

En dat is wel zo leuk, want als het internationale allrounden ergens onder lijdt, dan is het wel voorspelbaarheid. Takagi (22) kan ook een degelijke 3.000 meter rijden en ze hoort bij de wereldtop op de 1.500 meter. Zo won ze in februari in Gangneung op de olympische baan van 2018 nog brons.

Antoinette de Jong startte degelijk aan haar WK. De winnaar van brons vorig jaar reed met 39,55 maar één tiende boven haar beste tijd ooit.

Kramer start uitstekend

Sven Kramer is sterk begonnen aan zijn allroundtoernooi. Zijn 36,41 op de 500 meter was slechts 0.24 boven zijn persoonlijk record. En als concurrenten ergens een sprankje hoop uit kunnen putten, is dat een slecht begin van de Nederlander. Dat bleef uit. Kramer hield de schade op de rest meer dan beperkt en zal die gemakkelijk kunnen goedmaken later op de 5.000 meter.

Patrick Roest (21) maakte indruk tijdens zijn debuut door in 36,27 een persoonlijk record te rijden. Jan Blokhuijsen viel iets tegen met 36,34. Die zal hebben gehoopt op een groter verschil met Kramer.

De 500 meter werd gewonnen door de Japanner Shota Nakamura in 36.00, het tweede Japanse succes van de dag.