Takagi en Kramer leiden na eerste dag WK allround

Sfeerbeeld vanuit Hamar.
Sfeerbeeld vanuit Hamar. Foto Vincent Jannink/ANP

Waar normaal een WK allround bij de vrouwen een tweestrijd is tussen Ireen Wüst en Martina Sablikova is, ontvouwt zich in Hamar na dag één al meteen een ander scenario. Wüst pakte op de 500 meter een bijna onoverbrugbare voorsprong op de Tsjechische titelhouder, maar de Japanse Miho Takagi haalde dusdanig uit, dat haar degelijke 3.000 meter genoeg was om de leiding te nemen na dag één.

Haar 38,15 was een tijd die niet misstaat op een sprinttoernooi. Het was ook persoonlijk record voor de 22-jarige Takagi, die daarmee veel sneller was dan Wüst (38,82). Wüsts tijd was daarentegen voor haar doen uitstekend.

Op de 3.000 meter werd Wüst (4.03,71) tweede achter Sablikova (4.02.21), maar hield Takagi de schade beperkt genoeg (4.06,52).

De andere tweestrijd is wel zo leuk, want als het internationale allrounden ergens onder lijdt, dan is het wel voorspelbaarheid. Takagi hoort bovendien bij de wereldtop op de 1.500 meter en kan Wüst dus onder druk zetten. Zo won ze in februari in Gangneung op de olympische baan van 2018 nog brons.

Wüst was zaterdag vooral te spreken over haar 500 meter - “een van de betere die ik ooit reed op een allroundtoernooi” - maar vond haar 3.000 tegenvallen. “Ik dacht: als ik zo hard kan op de 500, dan kan ik ook best 3.58 rijden op de drie kilometer. Zo begon ik er ook aan. Maar dat ging niet.” Ze zei het eigenlijk wel leuk te vinden dat het nu niet Sablikova, maar Takagi is die haar concurrente is. “Al verandert het niets, er is alleen een ander ‘poppetje’.”

Lees ook: ‘Zo maakbaar is een allrounder niet’.

Kramer leidt, Roest sterk

Geen verrassing bij de mannen: Sven Kramer leidt na dag één, en ruim. Hij reed een van zijn betere 500 meters (36,41), en bleef daarmee slechts 0.24 verwijderd van zijn persoonlijk record. Zijn 5.000 meter was vervolgens als vanouds sterk: 6.12,33, de winnende tijd.

Zijn naaste concurrent is de man die wordt gezien als iemand die hem als wereldkampioen in de toekomst zou kunnen opvolgen: Patrick Roest. De 21-jarige debutant reed persoonlijk records op de 500 én 5.000 meter - op deze afstand meer dan vier seconden sneller (6.15,10) - en staat tweede in het klassement. Roest heeft laten zien ook een goede 1.500 meter te kunnen rijden. Derde in het klassement staat de andere Nederlander die in Hamar rijdt, Jan Blokhuijsen. Een Nederlands podium lijkt vanwege de voorsprong van de drie bijna een zekerheid.

Kramer vond zijn vijf kilometer “een beetje op en neer gaan”. “Ik wilde niet te diep gaan met het oog op morgen”, zei hij tegen de NOS. Hij zei het mooi te vinden dat de jonge Roest, voor wie Kramer toch een leermeester is in de ploeg, de nummer twee is. “Ik word beter door Patrick Roest en hij hopelijk door mij”, zei hij lachend. Op de 1.500 meter van zondag zullen de twee tegen elkaar rijden.

Roest zei het mooi te vinden dat hij na één dag zo dicht bij Kramer staat. “Ik denk dat het heel spannend wordt”, zei hij tegen de NOS. “Ik ga er alles aan doen. Misschien vindt Kramer het alleen maar mooi dat het een beetje spannend wordt.”

De 500 meter van zaterdag werd gewonnen door de Japanner Shota Nakamura in 36.00, die zo voor een tweede Japans succes zorgde.