‘Wie onze ambassadeur beticht van spionage, liegt’

russische reactie De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt aantijgingen aan adres ambassadeur fake news.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken was woedend. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde, op gezag van anonieme inlichtingenfunctionarissen, dat de Amerikaanse diensten de Russische ambassadeur in Moskou, Sergej Kiseljak, beschouwen als een „topspion en ronselaar”.

„Mijn advies aan CNN is: hou op met verspreiden van leugens en fake news”, bitste Maria Zacharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens haar wekelijkse persconferentie. „Nog nooit eerder in de recente geschiedenis is een Russische ambassadeur van spionage beschuldigd”, schreef de Kremlingezinde site Gazeta.ru.

Is de Russische ambassadeur werkelijk een medewerker van de geheime dienst? Mogelijk niet. Maar het kan haast niet anders of Kisljak is op de hoogte van de geheime activiteiten van zijn staf – inlichtingenofficieren die de diplomatenstatus gebruiken als dekmantel.

Sergej Ivanovitsj Kisljak (66) is een typische diplomaat uit de Sovjetschool: joviaal als het kan, onbuigzaam als het moet. „Het zachtaardige gezicht van het Poetinisme”, zeiden bronnen van de Amerikaanse site The Daily Beast over hem. Kisljak werd opgeleid als ingenieur, maar begon in 1977 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was plaatsvervangend minister en ambassadeur bij de NAVO. Kisljaks specialiteit is wapenbeheersing en nucleaire proliferatie. In de afgelopen negen jaar heeft de Russische ambassadeur een enorm netwerk in de VS opgebouwd.

De afgelopen maanden waren er berichten dat hij zou worden vervangen: de Russische regering verwachtte verdere confrontatie als Clinton tot president zou worden gekozen. Daar zou een nieuwe ambassadeur meer geschikt voor zijn.

Begin januari zette de regering-Obama 35 Russische diplomaten het land uit omdat ze hun diplomatieke onschendbaarheid zouden hebben misbruikt voor spionage. De maatregel was een reactie op het hacken van de mail van de Democratische partij – volgens de Amerikaanse geheime dienst het werk van de Russen.

De Russische spionage-activiteiten beperken zich niet tot de VS. In 2014 trok Nederland de verblijfsvergunning in van een Russische natuurkundige die werkzaam was aan de TU-Eindhoven. De Duitse inlichtingendienst had waargenomen hoe de man ontmoetingen had met een Russische diplomaat uit Bonn. Daarbij werd ook geld overhandigd.

In de VS worden met enige regelmaat Russische spionnen aangehouden. De meest tot de verbeelding sprekende spion was tot Britse genaturaliseerde Anna Koesjtsjenko, die beroemd zou worden onder de naam van haar Britse ex-man Chapman. Anna Chapman maakte deel uit van een netwerk van Russische agenten die in de VS waren geplant met een ‘westerse’ achtergrond, na emigratie naar Canada.