Weer een wolf in Nederland – weer doodgereden op snelweg

mannetje van anderhalf jaar Voor de derde keer is in Nederland een wolf opgedoken. Het dier overleefde het drukke verkeer op de A28 niet.

Foto STEVEN RADERSMA / ANP

Voor de derde keer in twee jaar is er een wolf in Nederland gesignaleerd. De wolf, een mannetje van anderhalf jaar oud, werd vrijdagochtend dood gevonden langs de A28, bij Veeningen tussen Meppel en Hoogeveen. Het dier is daar in de vroege ochtend aangereden, blijkt volgens de provincie Drenthe uit voorlopig onderzoek. De wolf werd voor onderzoek overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht.

Volgens de biologen die vrijdagmiddag sectie hebben verricht op het dier is dit „zeer waarschijnlijk” de derde wolf. Dat meldde Peter Venema van de provincie Drenthe vrijdagmiddag. Om het zeker te weten, zal nog DNA-onderzoek worden gedaan.

Niemand had een glimp van het dier opgevangen voor het stierf langs de A28, tussen Hoogeveen en Meppel. In dat opzicht was zijn komst misschien een verrassing. Maar het is het hem precies vergaan zoals wolvenkenners hadden voorspeld.

De eerste wolf van Nederland arriveerde in maart 2015, en liep vier dagen rond in Drenthe en Groningen voordat hij in Duitsland werd doodgereden. De tweede wolf werd afgelopen herfst in Overijssel gesignaleerd, vlakbij de Duitse grens.

Het dier dat nu dood gevonden is, lijkt kenmerkend voor het leven en sterven van wolven in Nederland. Het Nederlandse verkeer is zo druk, dat biologen denken dat het wolven belet om zich hier te vestigen.