Turkse minister: Nederlandse regering kan ons niet stoppen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken wil naar Nederland komen om campagne te voeren. De Nederlandse regering weigert daaraan mee te werken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bij een persconferentie eerder deze week.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bij een persconferentie eerder deze week. Foto AFP

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vindt niet dat de Nederlandse regering hem of andere Turkse politici kan tegenhouden om in Nederland campagne te komen voeren. “Wij gaan waarheen wij willen om onze staatsburgers te ontmoeten”, zei hij zaterdag tegenover het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Vrijdag werd bekend dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken van plan is om op 11 maart naar Rotterdam te komen om campagne te voeren voor het aankomende referendum in Turkije. Premier Mark Rutte noemde op Facebook het geplande bezoek “ongewenst”.

Rutte:

“Daaraan zullen we niet meewerken. (…) We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen.”

Lees meer over het referendum in Turkije: Bij Turks referendum is ‘nee’ taboe

Vrijheid van vergadering

Volgens Cavusoglu heeft Nederland daar niets over te zeggen. “Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren?”, vraagt hij zich af tegenover persbureau Anadolu. “Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?”

Vicepremier Lodewijk Asscher was zaterdag te gast bij radioprogramma Kamerbreed en reageerde daar op de uitspraken van Cavusoglu. “Ik vind het een gotspe”, zei Asscher tegenover presentator Kees Boonman.

“Hij praat over vrijheid van meningsuiting, terwijl die juist op het spel staat in Turkije.”

De vicepremier zei dat het kabinet onderzoekt of het juridisch mogelijk is te voorkomen dat Turkse politici naar Nederland komen om campagne te voeren voor het aanstaande referendum.

Het referendum dat in Turkije gepland staat voor 16 april is omstreden. De Turken stemmen voor verregaande machtsuitbreiding van president Erdogan. Eerder deze week keerden ook de Duitse steden Keulen en Gaggenau zich tegen geplande campagnebijeenkomsten van Turkse politici. Minister Cavusoglu zei dat Duitsland zich moet “leren te gedragen” als het de diplomatieke relatie met Turkije goed wil houden.

Arrestatie Duitse journalist

De relatie tussen Duitsland en Turkije verslechterde afgelopen week nadat in Ankara de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel werd gearresteerd. De correspondent van Die Welt zit in een Turkse cel voor het verspreiden van “terreurpropaganda” en het aanzetten tot geweld.

In een aantal Duitse steden gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de opsluiting van Yücel. In reactie liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, weten dat “de Duits-Turkse betrekkingen een van hun grootste uitdagingen van de moderne tijd tegemoet zien”.