Opinie

‘Thuisprostitutie moet verboden worden’

Stelling NRC schreef deze week dat er veel misstanden zijn in de Rotterdamse thuisprostitutie.

Prostitutie verschuift naar woonhuizen. Dat maakt controleren steeds lastiger, zeggen politie en justitie. De stelling luidt: ‘Thuisprostitutie moet verboden worden in Rotterdam.’

Sven de Langen, fractievoorzitter CDA: „Na de controles bij de malafide massagesalons in 2015 blijkt wederom dat controle en handhaving bij thuisprostitutie terecht en nodig is. Het CDA heeft hier expliciet om gevraagd. Wij vinden thuisprostitutie niet wenselijk. Als het echt moet dan liever in seksbedrijven die handelen onder strikte voorwaarden. Een vergunningsplicht helpt omdat controles dan makkelijker zijn. Die plicht moet voorlopig worden gehandhaafd maar het verbieden van thuisprostitutie in de toekomst is zeker een optie. Zeker als er zoveel misstanden zijn.”

Dries Mosch, raadslid Leefbaar: „Dit is een Europees probleem dat alleen kan worden aangepakt met een verplichte registratie van thuisprostituees in alle EU-lidstaten en een team met speciale privacy-bevoegdheden dat hen controleert. Nu verdwijnen die meiden na controles uit beeld doordat hun exploitanten hen overbrengen naar een andere stad of lidstaat.”