Taxi-app ‘Uber misleidt en weert overheden’

Het bedrijf maakte volgens de NYT een speciale app om inspecteurs mee buiten de deur te houden.

Archiefbeeld van een traditionele taxi in Amsterdam.
Archiefbeeld van een traditionele taxi in Amsterdam. Foto Koen van Weel / ANP

Taxibedrijf Uber gebruikt de eigen app en aanvullende technologie om opsporingsambtenaren te weren als klant. In steden waar Uber botst met de overheid probeert het bedrijf ambtenaren te identificeren met het programma Greyball. Zodra zij via de Uber-app een taxi aanvragen worden ze geweerd als klant. Dat schrijft de The New York Times (NYT) vrijdag, met vier oud-werknemers als bron.

In veel landen en steden opereert Uber op of over de rand van de wet. Zo werd in Nederland de dienst UberPOP, waarmee gebruikers tegen betaling konden meerijden met particulieren zonder vergunning, verboden. RTL Nieuws meldde in 2015 al dat de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport moeite had om UberPOP-chauffeurs te betrappen, omdat het inspecteurs niet lukte om ritjes te boeken.

Lees ook de column van Arjen van Veelen over het Beeld van de Week: Heer en knecht in een Uber-taxi

Creditcards van de politie

Greyball wordt sinds 2014 gebruikt in Australië, China, Zuid-Korea en Italië, schrijft de The New York Times. Om overheidsfunctionarissen te weren werden volgens de krant verschillende tactieken gebruikt. Zo werd in de gaten gehouden wie in de buurt van overheidsgebouwen opvallend vaak de app opende. Ook werd gekeken of de creditcards waarmee de gebruikers wilden betalen in verband te brengen waren met bijvoorbeeld de politie. Volgens de NYT werd zelfs geprobeerd handmatig informatie over inspecteurs te vinden op internet.

Nog altijd is Greyball in gebruik, schrijft de NYT, met name buiten de Verenigde Staten. Uber zegt in een reactie de software te gebruiken voor legitieme doeleinden:

“Dit programma weigert ritverzoeken van gebruikers die handelen in strijd met onze gebruikersvoorwaarden - of dat nou mensen zijn die chauffeurs fysiek geweld willen aandoen, concurrenten die proberen onze activiteiten te hinderen of tegenstanders die samenspannen met de autoriteiten op geheime “missies” met uitlokking van chauffeurs als doel.”

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft de kwestie vrijdag voorgelegd aan de Europese Commissie. Zij wil onder meer weten of Greyball in strijd is met Europese wetgeving en of er een onderzoek naar de applicatie loopt.