Somalië: 110 doden door honger afgelopen 48 uur

Somalië riep dinsdag de noodtoestand uit wegens de ernstige voedselcrisis die in het land heerst.

Volgens de Verenigde Naties zijn in Somalië alleen al zeker zes miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, aangewezen op humanitaire hulp.
Volgens de Verenigde Naties zijn in Somalië alleen al zeker zes miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, aangewezen op humanitaire hulp. Foto Farah Abdi Warsameh/ AFP

In Somalië zijn de afgelopen twee dagen in één regio al zeker 110 mensen gestorven als gevolg van ondervoeding. Het is de eerste officiële telling sinds dinsdag de noodtoestand werd uitgeroepen in het land wegens de ernstige voedselcrisis, aldus persbureau AP.

De president van het land, Mohamed Abdullahi Farmajo, deed dinsdag een dringende oproep aan de internationale gemeenschap en in het buitenland wonende Somaliërs snel hulp te bieden om “een menselijke tragedie te voorkomen”.

Somalië maakt net als Kenia en Ethiopië een periode van extreme droogte door. Daardoor wordt het leven van miljoenen mensen bedreigd. Wegens de droogte is er niet genoeg water voor gewassen of vee.

Lees ook: Waarom doen media zo weinig aan honger in Afrika?

Hongersnood van 2011

Volgens de Verenigde Naties zijn in Somalië alleen al zeker zes miljoen mensen, ongeveer de helft van de bevolking, aangewezen op humanitaire hulp. Circa 360.000 kinderen zijn ernstig ondervoed, van wie er 70.000 acuut gevaar lopen te sterven.

Het Internationale Rode Kruis waarschuwde in februari al voor de extreme droogte in de drie landen. Het Rode Kruis vreest voor een herhaling van de hongersnood in 2011. “Alleen al in Somalië overleden toen een kwart miljoen mensen”, aldus directeur Fatoumata Nafo-Traoré van de Afrikaanse tak van de hulporganisatie.

Tussen 2010 en 2012 kwamen er in Somalië bijna 260.000 mensen om het leven als gevolg van ondervoeding, de helft waren kinderen onder de vijf jaar. Daarmee is die hongersnood één van de ernstigste hongersnoden in de afgelopen kwart eeuw.