Polen: tegenkandidaat voor Tusk als voorzitter Europese Raad

Tusk zou teveel de confrontatie opzoeken. De regering schuift daarom iemand anders naar voren.

Donald Tusk
Donald Tusk Foto Andreas Solara/ AFP

De Poolse regering ziet liever niet dat landgenoot Donald Tusk eind mei opnieuw als voorzitter van de Europese Raad wordt herkozen. De regering heeft daarom de Poolse Europarlementariër Jacek Saryusz-Wolski naar voren geschoven als alternatieve kandidaat, meldt persbureau Reuters.

De 68-jarige Saryusz-Wolski is net als Tusk lid van het oppositionele Burgerplatform in Polen. De Europarlementariër zit sinds 2004 in het Europees parlement en volgens de regerende PiS-voorman Jaroslaw Kaczynski zoekt hij veel minder de confrontatie dan Tusk.

Lees ook: Tusk: Trump bedreigt de EU net als IS, Rusland en China

Volgens PiS-voorman Jaroslaw is Tusk op de hand van de oppositie in Polen en schendt hij om die reden de grondbeginselen van de vereiste neutraliteit.

Hoewel de Poolse regering dus wil dat Tusk niet herkozen wordt, zijn de meeste Europese leiders juist wel positief over een tweede termijn voor de voorzitter van de Europese Raad. Uiteindelijk zijn zij het die aan de hand van stemmen bepalen of Tusk aan een tweede termijn kan beginnen.