Opnieuw valt in Rio het woord corruptie

Olympische Spelen Volgens de Franse krant Le Monde was er bij de verkiezing van Rio de Janeiro tot olympische stad 2016 omkoping in het spel.

Foto Pilan Olivares/Reuters

Drie dagen voor de verkiezing van Rio de Janeiro als olympische stad voor de Zomerspelen van 2016 betaalde een bedrijf dat is gelinkt aan een rijke Braziliaanse zakenman 1,5 miljoen dollar aan Papa Massata Diack, zoon van de Senegalees Lamine Diack, destijds zowel lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als voorzitter van de wereldatletiekbond IAAF. Dat schreef vrijdag de Franse krant Le Monde.

Op 2 oktober 2009 kreeg Rio de Janeiro als eerste Zuid-Amerikaanse stad de Olympische Spelen toegewezen. Het versloeg steden van naam zoals Madrid, Tokio en Chicago.

King Arthur

Volgens Le Monde had Pamodzi Consulting, een op de Maagdeneilanden gevestigde firma die kort daarvoor door Papa Massata Diack was opgericht, anderhalf miljoen dollar ontvangen van Matlock Capital Group. Dat bedrijf is eveneens gevestigd op de Maagdeneilanden en gelinkt aan Arthur Cesar de Menezeres Soares Filho, een steenrijke Braziliaanse zakenman.

Soares, in zijn land bijgenaam Koning Arthur, deed veel zaken met de staat Rio de Janeiro en kreeg opdrachten in het kader van de Olympische Spelen. Hij had nauwe banden met gouverneur Cabral, die in 2014 moest aftreden en in afwachting is van een rechtszaak wegens corruptie.

Le Monde meldt dat de Franse justitie over bewijzen beschikt van die verdachte deal en in 2015 al een onderzoek is begonnen. Justitie verdenkt Soares ervan geld te hebben gebruikt om de verkiezing van de olympische stad te beïnvloeden.

Papa Massata Diack, voormalig marketing consulent van de IAAF, is door zijn oude werkgever voor het levens geschorst wegens corruptie. Zijn vader Lamine Diack is in Frankrijk gearresteerd op beschuldiging van witwaspraktijken en corruptie.

De Franse onderzoekers ontdekten verder dat Papa Massata Diack op de verkiezingsdag 2 oktober 2009 ook nog eens 299.300 dollars heeft overgemaakt aan het offshorebedrijf Yemli Limited. Die firma is gevestigd op de Seychellen en gekoppeld aan de voormalige Namibische sprinter en IOC-lid Frankie Fredericks,

Invloedrijk

Fredericks, als lid van het uitvoerend comité een invloedrijk IOC-lid, verklaarde tegenover Le Monde dat het een vergoeding betrof voor zijn werkzaamheden met betrekking tot de WK estafette.

Het IOC reageerde nog dezelfde dag op de onthullingen in Le Monde door de ethische commissie onderzoek te laten doen naar de mogelijke praktijken van corruptie. Op de eventuele betrokkenheid van Fredericks reageerde het IOC met de mededeling van het erop vertrouwt dat hij bewijzen voor zijn onschuld kan overleggen. (NRC)