Nederland: Turkse minister niet welkom voor campagnespeech

Nederland en Turkije De Turkse minister van Buitenlandse Zaken is niet welkom in Nederland om te werven voor een Turkse grondwetswijziging.

Nederland vindt het niet gewenst dat Turkse politici in Nederland werven voor een Turks referendum dat de weg vrij moet maken voor een presidentieel stelsel en de macht van president Erdogan vergroot. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, wil zaterdag 11 maart naar Rotterdam komen om campagne te voeren.

De komst van Cavusoglu werd aangekondigd door een Turks-Nederlandse politieke organisatie die betrokken is bij het referendum. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vrijwel onmiddellijk en noemde de komst van de minister „ongewenst”.

„We achten dit niet gewenst en we zullen dit overbrengen aan de Turkse regering”, aldus een woordvoerder.

Waar in Rotterdam de Turkse minister zal spreken is niet officieel bekendgemaakt. Er wordt rekening gehouden op de komst van meer dan duizend mensen. Volgens de Facebookpagina van Edrogans AK-partij komt de minister naar partycentrum Park De Heerlijkheid in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet.

In Nederland staan ruim 245.000 Turken ingeschreven die over het referendum mogen stemmen dat op 16 april in Turkije wordt gehouden. In dat referendum kunnen de Turken zich uitspreken over een wijziging in de grondwet. Door de wijzigingen kan Erdogan tot 2029 president blijven. Officieel mag een president twee termijnen zitten, maar door de grondwetswijziging begint de telling in 2019 opnieuw.

Ook in Duitsland leidde de aangekondigde komst van Turkse politici tot beroering. De relatie tussen Duitsland en Turkije kwam verder onder druk te staan nadat in Keulen en Gaggenau een bijeenkomst werd afgeblazen waar Cavusoglu zou verschijnen. Cavusoglu reageerde vervolgens fel en zei dat Duitsland zich moest „leren gedragen”. De Duitse en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken spreken komende week over de kwestie.

De spanningen tussen Duitsland en Turkije lopen ook op door de arrestatie van een Turks-Duitse journalist in Istanbul. Duitse politici en media protesteerden massaal tegen de opsluiting van Deniz Yücel, correspondent voor dagblad Die Welt in Turkije. De arrestatie wordt gezien als het zoveelste bewijs dat president Erdogan een autoritair regime vestigt. Turkije, vreest men, keert zich zo steeds verder af van de Europese Unie.