Opinie

Natuurwijn – wat is dat?

Slechts twee procent van de wijnen is biologisch, zegt

We hebben er de mond van vol, maar de markt loopt er niet van over: biologische en biologisch-dynamische wijn. Net 2 procent van het wereldwijde druiven-areaal is officieel biologisch gecertificeerd. Binnen die niche is nog een splinterpartijtje actief: dat van de natuurwijnproducenten. En ofschoon piepklein, hun stem klinkt door. Nu gaat het mij te ver om te beweren dat in Parijs op iedere straathoek wel een wijnbar of –winkel zit die louter oog heeft voor het natuurschoon, maar de trend is daar. Zo ook in Berlijn, New York en Londen. In de Britse hoofdstad bezocht ik vorige week nog Compagnie des Vins Surnaturels, een adres met vierhonderd voornamelijk Franse wijnen van onbesproken komaf. Een aanrader voor de sommelier van restaurant Choux in Amsterdam dat hier als bruggenhoofd van de natuurwijnbeweging dient.

Maar wat is natuurwijn nu eigenlijk? Daarin hoopt INAO meer duidelijkheid te verschaffen. Deze Franse wijnautoriteit, die de regelgeving heeft bepaald voor de ruim 350 appellations, belegde daarvoor een inventariserende sessie met de AVN. Deze Association des Vins Naturels bestaat uit vijftig producenten die biologisch of biodynamisch wijngaardenieren, slechts druifeigen gisten gebruiken en niet aanzoeten of aanzuren. Ook enzym-toevoegingen tolereren zij niet. En hun druiven worden met de hand geplukt.

Maar de partijen zitten nog niet op een lijn. INAO opteert voor een wettelijke omschrijving dat natuurwijn een biologisch geproduceerde wijn zonder toevoegingen is. AVN vreest dat regelgeving kansen biedt aan natuurwijnproducenten die het minder nauw nemen. Zo zijn er die in moeilijke jaren toch de kleinst mogelijke hoeveelheid sulfiet gebruiken. Een doodzonde, meent AVN. En die mogen dan ook geen lid worden van hun club. Producenten die slechts een deel van hun oogst natuurlijk produceren evenmin.

Volgend weekend ga ik weer even terug naar Londen voor de RAW Winefair om daar de stemming te peilen onder 150 producenten van over de hele wereld. Wellicht tref ik daar ook Jan van Roekel van importeur Clavelin. Hij verkoopt wijn met de briljante naam ‘Bitte werfen Sie kein Plastik im Ozean 2015’.