Brieven

Met Elon Musk op ruimtevaart

Zo gaan we met z’n allen naar de maan

Tesla’s, de elektrische auto’s uit de fabrieken van Elon Musk, zijn aanmerkelijk beter voor het milieu dan auto’s met onvermijdelijk vervuilende diesels en benzinemotoren. Toch zal de elektrische chauffeur het antwoord schuldig blijven als je haar/hem zou vragen hoe schoon die elektriciteit eigenlijk is.

Kolencentrales? Kernreactoren? Gas (uit Groningen)? Musk, het moet gezegd, wil aan u en mij ook super-accu’s verkopen die de overproductie van zonnecellen op het dak kunnen opslaan. Prijzig maar dat zijn de Tesla’s ook.

Maar dan. Musk heeft een ander bedrijf: SpaceX, dat in 2018 twee mensen rond de maan wil laten vliegen (NRC 1 maart). Kan de ondernemer ook vertellen hoeveel kilometers deze twee personen in een doorsnee Amerikaan (zeg 1 op 10) zouden kunnen rijden voor dezelfde hoeveelheid CO2 als dat rondje om de maan?

En bij deze twee zal het wel niet blijven. Een ander project van SpaceX is mensen naar Mars te laten reizen. Zij komen niet terug. Dat leidt in elk geval tot een duurzame CO2-besparing op aarde. Maar dat geldt dus niet voor die mensen die een rondje maan doen.

Ik geloof het milieubewustzijn van Elon Musk niet. Op deze manier gaan we met z’n allen naar de maan.