Maleisië zet Noord-Koreaanse ambassadeur het land uit

Aanleiding is de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De luchthaven van Kuala Lumpur wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van giftige residuen van het zenuwgas VX.
De luchthaven van Kuala Lumpur wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van giftige residuen van het zenuwgas VX. Foto Manan Vatsyayana/AFP

De Maleisische regering heeft laten weten dat de Noord-Koreaanse ambassadeur het land moet verlaten. Dat gebeurt in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De ambassadeur heeft 48 uur de tijd gekregen om te vertrekken, meldt persbureau AP.

Dat de ambassadeur tot persona non grata verklaard is, volgt bijna drie weken na de dood op de halfbroer van Kim Jong-un.

Het onderzoek naar de moord werd door de ambassadeur bekritiseerd. Maleisië eiste hierop een excuses van hem, “maar dat is niet gekomen en daarom moet hij vertrekken”, aldus de Maleisische minister van Buitenlandse Zaken tegenover AP.

Het besluit komt twee dagen nadat Maleisië besloot om het visumvrije reizen voor Noord-Koreanen naar het land aan banden te leggen. Hoewel beide landen geen diepgaande diplomatieke betrekkingen hadden, was het Aziatische land wel een van de weinige plaatsen waar Noord-Koreanen nog visumvrij naartoe konden reizen.

Zenuwgas

Kim Jong-nam werd vermoord op 14 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur door twee vrouwen die het zenuwgas VX, een van de meest dodelijke chemische wapens, op zijn gezicht spoten. Kim Jong-nam stond op dat moment op het punt om het vliegtuig naar Macau te nemen. Hij leefde daar onder bescherming van Chinese
autoriteiten.

Lees meer over het gevaarlijke zenuwgas: Eén druppel VX kan al dodelijk zijn

De twee vrouwen zijn inmiddels officieel beschuldigd van moord, maar Zuid-Korea heeft het Noord-Koreaanse regime eerder deze week als echte schuldige achter de aanval aangewezen.